Címlap » Zene » A nürnbergi mesterdalnokok a Budapesti Wagner-napok új produkciója

A nürnbergi mesterdalnokok a Budapesti Wagner-napok új produkciója

Richard Wagner születésének 200. és halálának 130. évfordulója alkalmából a zeneszerző egyetlen vígoperáját, A nürnbergi mesterdalnokokat mutatja be világsztárokkal a Művészetek Palotája (Müpa) a Budapesti Wagner-napokon.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Richard Wagner születésének 200. és halálának 130. évfordulója alkalmából a zeneszerző egyetlen vígoperáját, A nürnbergi mesterdalnokokat mutatja be világsztárokkal a Művészetek Palotája (Müpa) a Budapesti Wagner-napokon.

A június 8. és 23. között zajló Budapesti Wagner-napok programját szerdán délután a bécsi Museum Caféban mutatta be újságíróknak Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és Fischer Ádám, a Wagner napok művészeti vezetője, a premier karmestere.

Fischer Ádám felidézte: amikor Kiss Imrével, a Művészetek Palotája első vezérigazgatójával megállapodott a Wagner-napok létrehozásáról, az volt a művészi elképzelése, hogy egy alternatív Wagner-játékot valósít meg olyan körülmények között, amelyek nélkülözik egy repertoárszínház kondícióit. Ehhez olyan énekes és alkotótársakra volt és van szüksége, akik a legjobbak a nemzetközi mezőnyben, akikkel már dolgozott rangos operaházakban.

Újságírói kérdésre a karmester elmondta, hogy a zeneszerzőnek a náci Németországban szerzett elismertségét, politikai nézeteit különválasztja azoktól az örök emberi igazságoktól, amelyeket a művek kifejeznek. "Wagner politikai nézeteihez természetesen semmi közöm" – hangsúlyozta.

A nürnbergi mesterdalnokokban Hans Sachsként a fiatal brit bariton, James Rutherford mutatkozik be a Művészetek Palotájában. Stolzingi Walter szerepében először hallható a világ egyik legkeresettebb Wagner-tenorja, Klaus Florian Vogt, akinek a zeneszerző bicentenáriumára jelent meg új, Wagner-áriákat tartalmazó lemeze. Évát Annette Dasch alakítja, akit néhány évvel ezelőtt a Müpa újévi koncertjén Haydn A teremtés című oratóriumában hallhatott a közönség szintén Fischer Ádám vezényletével.

Eric F. Halfvarson, aki a korábbi Wagner-napokon Gurnemanzot és Hagent játszotta, A nürnbergi mesterdalnokokban idén Veit Pogner lesz. A közelmúltban a Müpában bemutatott Capriccio Grófja, Bo Skovhus pedig Sixtus Beckmesserként tér vissza Budapestre.

A produkciót Michael Schulz állítja színpadra, aki néhány napja a 2013-as Salzburgi Húsvéti Fesztiválon a Parsifalt rendezte. A díszlet Dirk Becker, a jelmez Renée Listerdal munkája.

A Budapesti Wagner-napok "alapító előadása", Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra sikeres rendezése, a Parsifal idén ismét hallható. A 2011-ben bemutatott Lohengrin szintén színre kerül a 2013-as sorozatban, a címszerepet most is Kovácsházi István formálja meg Marton László rendezésében.

A Művészetek Palotáját és együttműködő partnereit Káel Csaba mutatta be. A vezérigazgató elmondta, hogy a programok szlogenjének idén az "új horizontot" választották, a következő évad eseményei az identitás kérdéseit feszegetik.

Scroll To Top