Címlap » Zene » Bartók + Puccini: Operafesztivál Miskolcon

Bartók + Puccini: Operafesztivál Miskolcon

Megkezdődött a Miskolci Operafesztivál, amely június 17-ig várja nem csak az opera szerelmeseit!

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Június 8-án látványos nyitóparádéval és jelmezes felvonulással kezdődött meg a Miskolci Operafesztivál. A Bartók + Puccini rendezvény számos színházi és közterületi produkcióval várja a közönséget.

Az idei operafesztivál szerényebb lett, így megnevezéséből a „nemzetközi” jelző is kikerült, ráadásul a rendezvény pénzügyi támogatásának csökkenése miatt a Kolozsvári Magyar Opera Triptichon-előadásának lemondására is rákényszerültek a szervezők. Ez azonban senkit ne ijesszen el, hiszen mindettől függetlenül pazar, ám a korábbi évekhez képest szerényebb felvonulással nyitott a rendezvény, amely idén – az új vezető, Kesselyák Gergely szándékai szerint – utcán, téren, közterületen is várja a városlakókat, és mindazokat, akik ellátogatnak a fesztiválra.

Az eredetileg Miskolci Nemzetközi Operafesztivál néven indult rendezvényt azzal a céllal alapították az ezredfordulón, hogy Miskolcot és a térséget bekapcsolják a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe. Az ötletgazda Müller Péter Sziámi volt. A Miskolci Operafesztivál néhány év alatt a kelet- és közép-európai operaélet fellegvárává tette Miskolcot, a rendezvényt a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartják számon, amely élvezi a Bartók-örökösök támogatását is. A „Bartók + …” operafesztivál egyik kiemelt feladata Bartók Béla életművének ápolása. A világhírű zeneszerző műveinek bemutatása a fesztivál programjának állandó része, színpadi alkotásait hagyományos és kortárs rendezői elképzelések szerint, világhírű művészek tolmácsolásában adják elő. Bartók Béla mellett az operafesztivál hívószava, a fesztivál címében is megjelenő „plusz” évről évre változik, idén a Bartók + Puccini nevű koncepció célja, hogy a fesztivál szerepet vállaljon a kortárs magyar népopera megteremtésében.

A péntek esti nyitóparádét követően Puccini életéről és munkásságáról tartottak előadást, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig a fesztivál névadójának, Bartók Bélának a remekei – A fából faragott királyfi, A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin – kerültek színre. A kolozsvári társulat elmaradó előadása helyett egy ingyenes operaelőadással várják a közönséget. A Bartók + 2 Szakáll című produkcióban a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara Magánének Tanszékének Bárdi Sándor Opera Stúdiója adja elő Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Offenbach Kékszakáll című művét a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában június 14-én, csütörtökön este 9 órától. Az utcai produkciók közül kiemelkedik Puccini Toscája, a háromfelvonásos darab első két részét június 11-én és 13-án a Szent István téren mutatják be, a teljes, három felvonásos előadást pedig a város "tetején",  a kilátónál adják elő június 15-én. A teljes program megtalálható a rendezvény honlapján.

„Legyen az opera mindenkié!”

(MTI)

Scroll To Top