Címlap » Címlapon » Bizonyított kapcsolat van a hasi elhízás és a depresszió között

Bizonyított kapcsolat van a hasi elhízás és a depresszió között

Azt már eddig is tudtuk, hogy a hasi elhízás rendkívül nagy kockázatát veti fel a cukorbetegség, valamint a különféle szív- és érrendszeri betegségek kialakulása kapcsán. Egy friss holland tanulmány azonban nemrégiben bebizonyította, hogy minél jelentősebb valakinek a hasi részen lerakódott zsírtartalom, annál nagyobb a valószínűsége a depresszió kialakulására.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Csak a hasi elhízás hozhat mentális problémát

A kutatók a vizsgálatok során véletlenszerűen kiválasztott, 70 és 79 év közötti embereket vettek górcső alá. Az összesen több mint 2 ezer emberen a BMI, tehát az elhízás mértéke, illetve a has körfogatának vizsgálása mellett egy olyan 20 részből álló vizsgálatot is elvégeztek, amellyel a depresszió tüneteit elemezték. Az itt kapott eredményeket egy 60 pontig terjedő skálán rögzítették, amelyen 16 ponttól már enyhe depresszióról volt szó. A vizsgálat öt éven át tartott, és minden évben egyszer végeztek pontos méréseket az alanyokon.

Az elhízás mértékét a BMI kiszámolása mellett hasi képalkotó vizsgálattal, avagy CT segítségével is rögzítették. A vizsgálati időszak végén kapott eredmények a kutatókat igencsak meglepte, hiszen kiderült, hogy a résztvevők mintegy 40 százaléka mutatta a depresszió kisebb vagy nagyobb tüneteit, miközben az átlagos BMI mértéke 27,3 volt – tehát szinte mindenki elhízott volt –, és míg a nők esetében sokkal magasabb volt az összes zsírszázalék, addig a férfiak esetében az úgynevezett viszcerális zsír mennyisége tűnt átlagosan nagyobbnak. A kutatás végén azonban a szakemberek azt tapasztalták, hogy nagyon komoly összefüggés húzható a hasi tájékon történt elhízás, valamint a depresszió között!

Bizonyított kapcsolat van a hasi elhízás és a depresszió között

Bizonyított kapcsolat van a hasi elhízás és a depresszió között

A hormonváltozás lehet a kiváltó ok

A kutatók természetesen nem sokkal az eredmények után tudományos magyarázattal is tudtak szolgálni a fentiek kapcsán, ezáltal megállapították, hogy a látottak alapján bizonyára a hormonális változások idézhetik elő ezt az összefüggést. A depressziós embereknél ugyanis bizonyítottan sokkal magasabb a kortizol nevű hormon szintje, ami pedig összefüggésben áll a hasi elhízás kialakulásával is, lévén ez a hormon képes aktiválni olyan vegyületeket a testünkben, ami a zsigeri területek tekintetében képes meggátolni a zsír mobilizációját, vagyis elősegíti a zsírlerakódást.

Az orvosok úgy vélik, hogy a gyulladásos mediátorok szintén nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a fentiekben összefüggés alakulhatott ki, ezáltal a hasi elhízástól szenvedők azért válnak később depresszióssá is, mert a gyulladásos mediátor molekulák képesek aktiválni a kortizol felszabadulásának lehetőségét. Ez elősegíti a hasi elhízás folyamatát, ami viszcerális zsírlakódásban valósul meg, és ez pedig már kapcsolható a fentebb elhangzott folyamatokhoz, amelyek értelmében a hormonális változás hozzájárul a depresszió tüneteinek kialakulásához.

Scroll To Top