Címlap » Címlapon » Ha nem figyelünk, akkor a maszkok a tengerekbe kerülnek

Ha nem figyelünk, akkor a maszkok a tengerekbe kerülnek

Hányszor fordult már elő, hogy sétálni mentél, és egy arcmaszkot találtál a földön? Mióta hazánkban is szükséges termékké váltak, egyre gyakrabban találunk belőlük az utcán is párat.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Ráadásul az a tény, hogy néhány óránként ajánlott cserélni őket, ahhoz vezetett, hogy eldobható termékekké váltak, megsokszorozva a mennyiségüket. A Greenpace hulladékkampányának vezetője többször is kifejtette, hogy ha a fogyasztás az előző évek szerint folytatódik, akkor több mint 1300 tonna műanyag kerülhet a természetbe. És bár hazánkban nem számít kötelezőnek, jó, ha mindenki tart belőle otthon pár darabot.

Az arcmaszkok, kesztyűk és törlőkendők műanyag szálakból, főként polipropilénből készülnek, amit az írószerekben, edényekben vagy hangszórókban is használnak. Ezek a szálak évtizedek alatt lassan törnek össze, egyre kisebbek lesznek, amíg el nem tűnnek. Állítólag egyetlen arcmaszk naponta 173 000 mikroszálat bocsát a tengerbe.

A maszkok következményei a bolygóra nézve

Az olyan madarak, mint a sirályok könnyen belegabalyodhatnak a maszk zsinórjaiba. Az óceánokban viszont a delfinek és a tengeri teknősök hajlamosak összetéveszteni a kesztyűt a medúzával, amitől egyre többen fulladnak meg. Ez nemcsak a vadon élő állatvilágot, hanem az embereket is érinti. Amikor ezek az anyagok a tengerbe kerülnek, nagyon apró részecskékre bomlanak. Ezeket a halak fogyasztják el, amelyek aztán az emberi gyomorba kötnek ki. Ha a részecskék a szárazföldre hullanak, beszivárognak a talajvízbe és az általunk fogyasztott ivóvízbe is.

ideje

Hogyan lehet minimalizálni a problémát?

Egy barcelonai egyetem a következő tanácsokat gyűjtötte össze:

Először is, csak akkor használjunk maszkot, ha tényleg szükség van rá. Ügyeljünk arra, hogy sose a nyílt utcán dobjuk el. A maszkok egészségügyi hulladéknak minősülnek, és különleges besorolásúak és kezelésűek, mivel fertőző anyagok. Ettől függetlenül az átalános konténerbe kell kerülniük.

Végezetül vegyünk részt abban, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a maszkok használatának súlyos környezeti következményeire, hogy szélesebb körben tudjunk fellépni, és ezáltal hatékonyabbak legyünk.

Scroll To Top