Címlap » Életmód » Kibékülés veszekedés után

Kibékülés veszekedés után

Aki párkapcsolatban él, pontosan tudja, hogy időnként bizony sor kerül az első – majd idővel a sokadig – veszekedésre.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Számos dolog befolyásolja, hogy ki milyen vérmérsékletű, mennyire tud higgadt fejjel vitatkozni, és milyen gyorsan fajul egy kisebb vagy nagyobb nézeteltérés ordibálós veszekedésbe. Nem ritka az sem, hogy tettlegességre is sor kerül.

Igen gyakran a gyermekkori traumák, a szülői házból hozott, tanult minták és viselkedésformák határozzák meg azt, hogyan reagálunk egy problémára a párunkkal kapcsolatosan, valamint azt is, hogy egy konfliktus kapcsán mennyire tudunk tiszta fejjel reagálni a helyzetre, és arra, amit párunk mond nekünk.

Hogyan kezeljük

Amikor két teljesen eltérő habitusú ember esik szerelembe, nagy a valószínűsége annak, hogy a konfliktusokat is másként kezelik. Vannak, akik inkább kibeszélik – kikiabálják – magukból azt, ami bántja őket, amivel problémájuk van, és az emelt hang által felülkerekedést remélve érzik úgy, hogy majd nekik ad párjuk igazat.

Mások inkább higgadtabban közelítenek a helyzethez, normál hangszínben, a megbeszélés fontosságát szem előtt tartva, de mindenképp egy nyugodtabb légkörben akarják a szituációt kezelni. Felmérések mutatják, hogy ez utóbbi a ritkább. Abban azonban a legtöbben egyetértünk, hogy ha problémánk van a másikkal, a tetteivel, a hozzáállásával, esetleg megbántott minket, azt valamilyen formában tisztázni érdemes.

Amennyiben a tisztázás elmarad, megágyazunk a még komolyabb problémáknak, amelyek férfiaknál akár átmeneti potenciazavart is okozhatnak.

Hogyan béküljünk ki

A kibékülés akkor a legkönnyebb, ha mindkét fél belátja, létezett a probléma, nem bagatellizálja el a másik által megélt sérelmeket, problémákat, és kölcsönös kompromisszum után lezárják a vitát, illetve abbahagyják a veszekedést. Rendkívül lényeges, hogy egy-egy konfliktus után ne maradjon tüske egyik félben sem.

Alapszabály, hogy mérgesen, a másikra neheztelve ne hajtsuk álomra a fejünket. Hiszen szeretjük a másikat, és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy boldog legyen a párkapcsolatunk. A boldog szerelem egyik legfontosabb szabálya pedig az, hogy szeressük a párunkat és tudjunk dolgozni magunkon annak érdekében, hogy mindketten boldogok és elégedettek legyünk.

Scroll To Top