Címlap » Tudomány » Megváltozik a Nap mágneses terének pólusa

Megváltozik a Nap mágneses terének pólusa

Néhány hónapon belül vélhetően megfordulhat a Nap mágneses terének iránya, azaz az északi és a déli pólus felcserélődik.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A naptevékenység 11 éves ciklusa évszázadok óta ismert jelenség. A Nap mágneses terének pólusváltása minden egyes ciklus tetőpontján következik be, a naptevékenység maximumakor. Ilyenkor a Nap belső mágneses tere újjászerveződik, az északi és a déli pólus felcserélődik.

A Stanford Egyetem tudósai 1976 óta figyelik a Nap sarkvidékeinek mágnességét, azóta háromszor következett be a mágneses tér átfordulása, hamarosan negyedszerre is megtörténik.

Decemberben látványos sarkifény-jelenségben gyönyörködhetünk

Megkezdődött a mágneses tér átfordulása a Napon.

Várhatóan 3-4 hónapon belül a Nap mágneses tere nullára csökken, majd felépül egy ellentétes polaritású mágneses tér, vagyis az északi és a déli mágneses pólus felcserélődik.

A jelenségnek nincs közvetlen földi hatása, de a pólusváltással együtt járó naptevékenységi maximum miatt decemberre több lesz a sarki fény, továbbá felerősödik az egész Naprendszerre kiterjedő semleges áramlepel fodrozódása, ami kihatással van az űridőjárási jelenségekre.

Scroll To Top