Címlap » Tudomány » Rózsaszín bolygót talált a NASA

Rózsaszín bolygót talált a NASA

A Földtől 57 fényévnyire egy nagy, magenta színű bolygót találtak a NASA csillagászai.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Az átlag ember számára már az is fura, hogy rózsaszín színű a bolygó, de önmagában ez még nem tette volna különlegessé a tudósok körében, ám az annál inkább, hogy a bolygó kialakulása ellenkezik minden ma ismert elmélettel.

A GJ 504b jelű bolygó mérete a Jupiterrel megegyezik, de a tömege a többszöröse a Naprendszer legnagyobb bolygójának. A Jupiter nagyságú bolygók viszonylag gyakoriak a Tejútrendszerben, de a most felfedezett rózsaszínben az a szokatlan, hogy nagyon messze van saját csillagánál, több mint négymilliárd mérföldre található napjától, ami 43,5-szöröse, mint a Nap–Föld-távolság, vagyis ha mi Naprendszerünkben lenne, a Neptunusz pályáján kívül esne.

Hogy alakulhatott ki a rózsaszín bolygó?

A most felfedezett rózsaszín bolygó miatt új bolygófejlődési elméleten töprenghetnek a csillagászok?

A távolság okozza a zavart a csillagászoknál. Az elmélet szerint a Jupiterhez hasonló nagyságú bolygók úgy jönnek létre, hogy a csillag körül keringő anyagok összeütköznek és bolygóvá alakulnak. Az egyre növekvő tömegű bolygó egyre több anyagot vonz magához. A problémát az okozza, hogy jelenlegi ismereteink szerint a Neptunusz pályája az a határvonal, amelyen kívül ilyen bolygók nem tudnak kialakulni. Ennél messzebb egyszerűen már nincs elég anyag ahhoz, hogy létrejöjjenek a nagy bolygók.

Mivel a GJ504b azonban létezik és jóval messzebb van saját csillagától, mint a Neptunusz, a csillagászoknak komolyan el kell gondolkodniuk alternatív bolygófejlődési elméleteken.

Scroll To Top