Címlap » Címlapon » Shakespeare a Mindentudás Egyetemén

Shakespeare a Mindentudás Egyetemén

Békéscsabán Shakespeare Lear király karakterének vizsgálatával folytatták a Mindentudás Egyetemének sorozatát. Az előadást Kállay Géza tartotta.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Azoknak volt főleg érdekes az előadás, akik látták még 2013-ban a Jókai Színház Lear-produkciót. Az előadó szerint, ha biztos sikert akar a közönségtől kapni, akkor a Shakespeare egy jó téma.

Kállay mindent tud az angol reneszánszról, az emberi kapcsolatokról, a színházakról, a drámákról. Kállay előadását azzal kezdte, hogy a mai napig rejtély, hogyan volt képes egyetlen ember ennyi remekművet alkotni egymaga. Annyi biztos, hogy csak az írhatott színdarabot, aki már ismerte a színházat. Shakespeare saját maga is színészkedett, de az írást jobban kedvelte. A Hamlet, a Lear király és a Macbeth I. Jakab trónra kerülése után született.

A cselekmény elemzése

Shakespeare a Mindentudás Egyetemén

Shakespeare a Mindentudás Egyetemén

A Lear apák és a gyermekeik tragédiáját, az egymás közti viszonyt írja le. Az apák vajon átadják-e a hatalmat a következő generációnak. Az nem derül ki a műben, hogy vajon Lear király miért mond le a trónról, mint ahogyan azt sem, miért akarja feldarabolni az országot és kiszolgáltatni az ellenségnek. A mű két ember drámájáról szól, Lear királyé és Gloster grófé, akik félre ismerik fiaikat, sőt két lány beleszeret Edmunda, Gloster zabigyerekébe. Ezzel az akarja mondani Shakespeare, hogy az apáknak jobban oda kellene figyelni gyerekeikre. Glostert megvakítják, és csak akkor „nyeri vissza látását”, rájön, hogy nem a jónak hitt fia, mégsem jó, teljesen megőrül és másképpen kezdi látni a világot. Rájön, hogy teljesen más szemszögből kell nézni mindent. Cordelia semmit sem kér az apától, itt kezdődik a tragédia.

A lánynak végül választania kell, vagy ráhagyja apjára az egészet, vagy figyelmeztetni, hogy változzon meg. A műből az derül ki, hogy az értelmiséginek bolondnak kell tettetni magát, hogy végre kiderüljön az igazság és az öreg ember még tanítható /a király 80 éves/. A végén mind a ketten börtönbe kerülnek. Lear király problémája, hogy nem tudja megkülönböztetni az igazi szeretet a hamistól. A király úgy hal meg, hogy ráeszmél, semmi sem tart örökké, korlátoltak a lehetőségeink. Nem tudni, hogy Shakespeare miért így fejezte be művét. A szerző több dramaturgiai hibát is vétett, például a bolond szépen lassan eltűnik a műből, nem tudni mi lett vele, vagy amikor Ophelia sokáig lebeg a vízen /akkor miért nem hozták ki?/.

A mű körüli rejtélyekre már soha nem fog senki válaszolni, de kétségkívül kitűnő darab, amit érdemes megnézni egy színházban.

Scroll To Top