Címlap » Címlapon » Tapétázás télen is

Tapétázás télen is

Mivel beköszöntött a hideg idő, ezért egyre kevesebben mernek belevágni a különböző barkácsolási feladatoknak, inkább a jövő évre koncentrálnak, ha felújításokról van szó. A legtöbb munkát érdemes lehet tényleg a jobb időben elvégezni, de a tapétázást simán bevállalhatjuk Karácsony tájékán is.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Tapétázás a hidegben?

Ha tehetjük, érdemes a jobb időre halasztani a munkát, de vannak váratlan események, amik estében sürgős beavatkozás kellhet, például egy beázás, téli költözés vagy eladás, de akár a babavárás is ide tartozik. Márpedig ha most költöztünk, akkor valószínűleg nem akarunk fél évet várni a jó időre.

Lépések

A legelső lépés az, hogy az előző tapétát maradéktalanul eltávolítjuk, vagy meggyőződünk arról, hogy rá lehet a régire ragasztani az újat. A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha az eredeti tapéta teljesen sima, vékony rétegű, és úgy tűnik, hogy simán fel lehet vinni rá az újabb réteget. Ezekből a tapétákból manapság már viszonylag kevés van, így fel kell készülnünk arra, hogy a régi tapétát le kell szedjük a falakról.

Ez a téli időszakban némileg drágább és kellemetlenebb feladat, mintha nyáron csinálnánk. Meleg vizes rongyokkal, szivacsokkal szokás a tapétát leválasztani a falról, ám a vizes fal nem szárad meg egykönnyen, így fűteni és szellőztetni kell, vagy egyéb módon kell gondoskodni arról, hogy a falak megfelelően kiszáradjanak. Persze próbálkozhatunk leoldóval is, de az is vizes réteget képez a falakon, így télen azzal sem járunk jobban.

A glettelés is a munka része, főleg, ha szükséges volt leszedni a korábbi tapétát. A glettelés után is egy, de akár több napot is kell várnunk, hogy megszáradjanak a falak a hidegben, mielőtt még feltehetnénk az új tapétát a falra.

Akár télen is tapétázhatunk

Akár télen is tapétázhatunk

A tapéta ragasztásakor legyünk nagyon körültekintőek. A tapétánk legyen a munka megkezdése előtt már pár órával a szobában, így fel tudja venni a szoba hőjét. Ha padlófűtésünk van, ne tegyük a földre. Egyenletesen kenjük fel a tapétacsíkokra a ragasztót, és a felső széleknél fogva rakjuk fel a falakra. A tapéta felragasztása után nem szerencsés, ha fűtünk és szellőztetünk, mert a ragasztó úgy nem fog egyenletesen megszáradni, és leválhat a későbbiek folyamán.

A legjobb megoldás, ha nem az ablakokat tárjuk ki, hanem egy másik szobán keresztül szellőztetünk. Esetleg párátlanító készülékkel is dolgozhatunk, ha rendelkezünk ilyennek. Ne tekerjük fel magasra a fűtést, de túl hideget se hagyjunk a szobában a száradás idejére.

A jó időhöz képest némi kellemetlenséggel járhat a téli tapétázás, de ha mindenre odafigyelünk, nem lesznek nagy problémáink.

Scroll To Top