Címlap » Kultúra » 3H Füreden

3H Füreden

Hagyomány-Hungarikum-Herend kiállítás nyílik ma.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A herendi Vaszary Villa (B épület) május 25. és szeptember 2. között tartja időszaki kiállítását 3H: Hagyomány-Hungarikum-Herend címmel.
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Vaszary Villa közös tárlata kultúrtörténeti megközelítésű, amelyben kiemelt szerepet kap a magas színvonalú porcelán.

A Vaszary Villáról tudni kell, hogy bár nem túl kedvező múlttal rendezlkezik, 2010-re helyreállították és Balatonfüred egyik legrangosabb épületévé vált. Napjainkban főleg képzőművészeti alkotások mellett irodalmi, zenés estek és tematikus múzeumpedagógiai programok várják a látogatókat.

A herendi porcelánok történetében fontos szerepet játszott Stingl Vince Ferenc (1796-1850 körül), aki a kőedánygyártás (Schlögel-gyár) után 1824-ben rettentő szegényen hagyta maga mögött Tatát. 1825-ben telepedett le Herenden, ahol megalapította kőedénygyártó műhelyét, majd porcelán előállításával kísérletezett. Maga mellé tőkéstársnak fogadta Fischer Mórt, akinek végül az egész gyárat átadta 1839-ben. A megkezdett munkákat Fischer részben folytatta, de 1942-ben már Csehországból hozatta a kaolint, a porcelánkészítés egyik alapanyagát. Ebben az évben rendezett első magyar ipari kiállításon már felfigyeltek a termékeire. Az első külföldi elismerések 1945-ben érkeztek, gróf Eszterházy Károlyné munkát adott a gyárnak.

A kiállítást pénteken délután 17 órakor Kéry Kitti nyitja meg, és Dr. Bóka István alpolgármester és Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója mond köszöntőt. A hangulatot emelik a Ferencsik János Zeneiskola csellistái és a Balatonfüred Reformkori Hagyományőrzők Társasága.

Képek: furedkult.fotoklip.hu

Scroll To Top