Címlap » Címlapon » 7 kérdés + válasz fűnyíró traktor vásárlása előtt

7 kérdés + válasz fűnyíró traktor vásárlása előtt

Egy fűnyíró traktor helyes kiválasztása nagyon felelősségteljes feladat, hiszen akárcsak egy autót, úgy ezt is hosszú évekre vásároljuk annak érdekében, hogy megőrizhessük kertünk megfelelő állapotát, és mindig sűrű, szépen lenyírt pázsitot élvezhessünk udvarunkban.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Mivel ilyen fontos kérdésről van szó, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a 7 legfontosabb kérdést, amit egy fűnyíró traktor megvásárlásakor nem csak fel kell tennünk, hanem meg is kell válaszolnunk magunknak.

1. Fűgyűjtős vagy anélküli változatot válasszunk?

Az egyik első és legfontosabb kérdés alighanem az, hogy legyen-e fűgyűjtő a traktoron vagy sem. Ez nem csak a kerti kisgép árát, hanem részben funkcióját is meghatározza majd, hiszen vannak olyan területek, ahol nem szükséges összegyűjteni a levágott füvet – például gyümölcsösben vagy egy olyan területen, ahol nem tartózkodunk rendszeresen, de egy sportpályán, vagy egy udvarban azért tanácsos gyűjteni a füvet, hogy azt ne hordjuk szanaszét, ne vigyük be a lakásba, ne ragadjon rá a cipőnkre és így tovább. Amit fontos megjegyezni, hogy a fűgyűjtős kerti traktorok esetén ez az opció teljesen szabadon választott, ezáltal mi döntjük el, hogy alkalmazzuk-e vagy sem, ellenben amelyik fűnyíró traktorba nem került beépítésre a lehetőség, azt utólag rendszerint nem is lehet kiegészíteni ezzel a technológiával.

2. Milyen terepen használjuk?

Egy fűnyíró traktor megvásárlása előtt szintén nagyon fontos kérdés az is, hogy milyen terepen szeretnénk alkalmazni a kisgépet. Míg ugyanis egy autónál vagy egy hagyományos traktornál teljesen nyilvánvaló, hogy meredek emelkedőkön is közlekedünk vele – egyszóval a motor kenése viszonylag minden helyzetben optimális marad –, addig a kérdéses kerti kisgépek esetében ez messze nem ilyen egyértelmű. Az úgynevezett szóró olajozással működő fűnyíró traktorok ugyanis például csak sík terepre alkalmazandók, dombosabb területen ugyanis súlyos kenési problémák léphetnek fel a használatuk közben, így például egy meredek lejtőn alkalmazott kisgép esetén nagyon lényeges lesz a nyomó olajozással ellátott motor kiválasztása.

3. Mekkora legyen a teljesítménye?

A fűnyíró kistraktorok teljesítményével az utóbbi években rengeteg tévhit bukkant fel az emberek között, hiszen a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően a fűnyíró motorok kapcsán a gyártóknak le kellett csökkenteniük a motorok maximális fordulatszámát. Emiatt a jelölések alapján úgy láthatjuk, hogy a teljesítmény talán lecsökkent, holott ez kvázi csak az ellenőröknek feltüntetett érték. Ha jól akarunk dönteni, a mi feladatunk az, hogy minden esetben csak a gyári, avagy a névleges teljesítményt hasonlítsuk össze.

4. Egy- vagy kéthengeres?

Ma már vannak kéthengeres fűnyíró traktorok is, amelyek kapcsán fontos megjegyezni, hogy teljesítményük nem lesz kétszer olyan nagy, mint az egyhengereseké, mindössze biztosak lehetünk abban, hogy az így kiépített konstrukciók az úgynevezett nyomó olajozással készülnek, vagyis tökéletesen alkalmasak a legmeredekebb területeken való fűnyírásra is. Ami lényeges még, hogy a kéthengeres motor esetén a nyomaték nagyobb, így hosszabb távon – pláne az élettartam tükrében – az ilyen gépeket nehezebben terheljük túl.

5. Milyen sebességváltója legyen?

A fűnyíró traktorok esetében kétféle sebességváltó létezik, amelyek az eltérő meghajtásún alapulnak. Az egyik az automata váltónak megfelelő hidrosztatikus hajtómű, míg a másik a hagyományos, mechanikus, többfokozatú sebességváltó. Rendszerint a terepnek és az egyéb funkcióknak kell döntenie abban, hogy melyiket válasszuk. Kisebb, sík terepen elhelyezkedő területek esetén az automatikus kialakítás egyszerűbb és olcsóbb, ha viszont meredek terepeken is nyírnánk vele, hovatovább esetleg kisebb terhek hordására vagy fuvarozásra is használnánk, akkor sokkal többre megyünk a többfokozatú megoldással.

7 kérdés + válasz fűnyíró traktor vásárlása előtt (lásd a cikket)

7 kérdés + válasz fűnyíró traktor vásárlása előtt (lásd a cikket)

6. Mire használnánk még?

Merthogy a fűnyíró traktort nem csak fűnyírásra lehet használni! Egy ilyen gépezetet nagyszerűen alkalmazhatunk például hó eltakarítására, vontathatunk vele pótkocsit, de vásárolhatunk az egyes típusokhoz rengeteg extra kiegészítőt is az optimális kihasználás érdekében.

7. Milyen extrákat szeretnénk hozzá?

Egy fűnyíró traktorhoz nagyon sok extra felszereltség érhető el, ezáltal például utánfutók, toló szerkezetek, hengerek, gyepszellőztetők és így tovább. Mindezen túl az ilyen gépek számtalan egyéb extrával is felszerelhetők, illetve sok esetben fel is vannak szerelve, így például sok típus tolatás közben automatikusan leáll, ha esetleg fűnyírás közben kapcsolnánk hátramenetbe – az opció természetesen kikapcsolható –, de vannak olyan kényelmi funkciók is, mint a tempomat, amelyekkel nem kell folyamatosan a pedálon tartanunk a lábunkat ahhoz, hogy haladhassunk a géppel.

Scroll To Top