Címlap » Címlapon » A fogorvos elleni félelem leküzdhető

A fogorvos elleni félelem leküzdhető

Angliában nagyjából minden negyedik ember fél fogorvoshoz menni, de valószínűleg a többi országban is hasonló számokat kapnánk.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Vannak, akik annyira fogorvos-fóbiások, hogy évek óta nem mentek még a közelébe sem.

Ennek a félelemnek számos oka lehet: félelem attól, hogy a kezelés fájni fog, pánik a tűk miatt, vagy a fogorvosi rendelő hangjaitól és szagától való idegenkedés, amely rossz gyermekkori emlékeket idézhet fel. Bár a modern fogászati klinikák sokkal barátságosabb környezetet jelentenek, mégsem szeretünk túl sok időt eltölteni, és legszívesebben soha nem térnénk be.

Hiába modern egy hely, még mindig ott vannak a fogászati klinika szagai és hangjai, bár minden sokkal diszkrétebb, mint korábban: a műszerek nincsenek szem előtt, és a háttérben nyugtató zene szól. Még a fúrók is kevesebb zajt csapnak.

Másrészt sok fogorvos ma már jobban megérti a páciensek félelmeit, és gyengédséggel és kedvességgel enyhítheti a stresszt. Emellett a technológia fejlődése átalakította az iparág módszereit, amelyek ma már teljesen fájdalommentes kezeléseket kínálnak.

Tippek a szorongás ellen

Találjunk egy megértő fogorvost. Megkérdezhetünk barátokat és ismerősöket, vagy kifejezetten olyan szakembert kereshetünk, aki szorongó betegekre szakosodott.

Látogassunk el a klinikára az első találkozó előtt. Így megismerkedhetünk a recepcióssal és a fogorvossal, és leszűrhetjük a hely hangulatát.

Válasszunk reggeli időpontot, mivel így kevesebb időnk lesz arra, hogy a nap folyamán a fóbiánkra gondoljunk, ehelyett hamarabb túlesünk rajta.

fogaszat

Ne érkezzünk korán, hogy ne kelljen várakoznunk sem. A váróteremben a hangok és szagok miatt még rosszabbul érezhetjük magunkat.

Tervezzünk egy sima első találkozót, ami azt jelenti, hogy ne ugorjunk bele azonnal a tömésekbe, gyökérkezelésbe és érzéstelenítésbe. Az első látogatás lehet egy állapotfelmérés vagy egy tisztítás.

Egyezzünk meg egy jelben, amivel jelezhetjük, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat. Így az orvos azonnal tudni fogja, hogy szeretnénk egy gyors szünetet tartani.

Scroll To Top