Címlap » Címlapon » A jakuzzi hatása az izom- és ízületi fájdalmakra

A jakuzzi hatása az izom- és ízületi fájdalmakra

Az már köztudott tény egy ideje, hogy a jakuzzi által kifejtett masszírozó hatás, valamint a forró víz kiemelkedően pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre, ezáltal legyen szó akár izom- és ízületi fájdalmakról, stresszről vagy más problémáról, egy masszázsmedence komoly segítséget jelenhet a kérdéses problémák orvoslásában.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A jakuzzi kapcsán az egyik leginkább pozitív hatásként az izomlazító hatást szokták emlegetni, ami mellett képes csökkenteni az izom- és ízületi fájdalmak által előidézett kellemetlenségeket is, így magát persze a fájdalmat is. Mielőtt bárki valami varázslatot keresne, azt természetesen nem fog találni, ellenben fontos kiemelni, hogy a meleg víznek például kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy elűzzük a fájdalmat, ezáltal például a hőfok szabályozásával kitűnően befolyásolható, hogy milyen problémára szeretnénk enyhülést magunknak. Nem utolsó szempont egy kültéri pihenés a csillagos ég alatt sem.

Ezt érhetjük el a meleg víz segítségével

Merthogy mit tesz a meleg víz a szervezetünkkel? Segítségével például testünk minden izma képes tökéletesen elernyedni és ellazulni, miközben az erek kitágulnak, és csökken a pulzusszámunk. Ez a három dolog egyszerre olyan laza állapotot képes előidézni együttesen, ami kiemelkedően pozitív hatást képes gyakorolni a stresszre, illetve a feszült testre, amivel a görcsök, a fájdalmak is jelentős mértékben képesek oldódni.

Ebből következik, hogy amennyiben csak kisebb mértékű, ergo nem krónikus eredetű fájdalmakról beszélünk, akkor azokat akár még közepesen meleg vízben is könnyedén el tudjuk űzni. Ehhez érdemes a testhőmérséklethez közeli, de még az alatt tartott értékeket beállítani annak érdekében, hogy azok ne okozzanak kiemelkedő vérbőséget, ergo ne súlyosbítsák a gyulladásos állapotokat, vagy példának okáért a fejfájást.

Ha meghúzódott izmokról, fájdalmasan feszülő nyakról, derékról vagy hátról van szó, esetleg valamilyen túlzottan megerőltetett végtagról, akkor természetesen a testhőmérséklethez igazodó vízhőmérsékletnél egy kicsit többre lesz szükségünk. Ilyenkor kiemelkedően fontos lesz például, hogy ennél sokkal melegebb, legalább 38 Celsius fokos vizet készítsünk magunknak, de ha bírjuk, akkor nyugodtan elmehetünk 40 Celsius fokig is a nagyobb hatás érdekében. A víz hőmérsékletén túl kiemelkedően lényeges még, hogy irányított masszázzsal növeljük a fájdalomcsökkentés mértékét.

Jakuzzi - kép: www.drspa.hu

Jakuzzi – kép: www.drspa.hu

Ez a dupla hatás kiemelkedően képes fokozni a stressz által előidézett feszültséget, ami származhat általános stresszből, sportolásból, vagy bármilyen más megerőltetésből. Ennél magasabb hőmérsékletet azonban már nem ajánlatos beállítania még azoknak sem, akik egyébként nagyon jól bírják a meleget, hiszen ilyenkor a test túl hamar felhevül, konkrétan átmenet nélkül éri el ezt az állapotot, ami nagyon megterheli a szervezetet, hiszen egyfajta lázas állapotra hasonlít.

Természetesen ne felejtsünk el a kérdéses fürdő után venni egy igazi hidegzuhanyt, ami elengedhetetlen a megfelelő hatás kifejtéséért. A hideg víz ugyanis képes összehúzni a kitágult ereket, amivel felgyorsul a méreganyagok kiürülése, miközben segíti a tápanyagok, illetve az oxigén eljuttatását a megfelelő helyekre. Ezt követően akár drasztikusan is csökkenhetnek a fájdalmak, hovatovább ezzel hozzájárulhatunk a mélyebb és nyugodtabb alváshoz is.

Miként hat a hidroterápia?

A jakuzzi segítségével könnyedén gyakorolhatjuk a hidroterápiát, ami egészségünk és az egészségmegőrzés szempontjából egy rendkívül fontos kiegészítés, hiszen bármilyen vízi foglalkozás – legyen az akár gyógytorna, akár jóga vagy aerobik –, rendkívül pozitív hatást gyakorol a fájdalmas testrészeinkre, ami annak köszönhető, hogy az ízületeinkre nehezedő nyomás a víz felhajtóereje miatt jelentős mértékben csökken. Ennek köszönhetően csökkenthető a gravitáció ereje, és egyfajta lebegő állapotban, sokkal kíméletesebben mozgathatjuk át a testünket, amivel a nyújtások is sokkal könnyebbek lesznek majd.

Persze a meleg vizes jakuzziban elvégzett gyakorlatok nemcsak a víz felhajtóereje miatt tekinthetők hatékonynak, hanem a magas hőmérséklet miatt is. A gyakorlatok ugyanis alapból kitágítják az ereket, és felpezsdítik a vérkeringést, de a meleg víz hatására ez a folyamat még intenzívebbé válik, vagyis az izmok sokkal jobban képesek lesznek ellazulni. Amennyiben ilyen környezetben és állapotban végzünk bármilyen nyújtó vagy erősítő gyakorlatokat, akkor azzal lényegesen meg tudjuk növelni izmaink és ízületeink rugalmasságát, valamint mozgásterjedelmét, miközben a melegebb izmokból kifolyólag még a sérülésveszély lehetőségét is gyakorlatilag nullára redukáljuk.

Scroll To Top