Címlap » Életmód » Az alváshiány hatással lehet az immunrendszerre

Az alváshiány hatással lehet az immunrendszerre

A tartós alváshiánynak számos káros hatása lehet szervezetünk egészségére nézve. Az elégtelen mennyiségű és minőségű alvás azonnali hatása például, hogy negatívan befolyásolja a hangulatot és az érzelmi egyensúlyt, ezáltal nő a stressz.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Hosszabb távon pedig szorongást és depressziót is okozhat. Az alváshiány káros hatással lehet a memóriára és csökkentheti a kognitív funkciókat is. Befolyásolhatja az információfeldolgozást, a koncentrációt és a tanulási képességeket. A munkahelyi teljesítmény is csökkenhet, és a sornak még nincs vége.

Az alváshiány ugyanis hatással lehet az immunrendszerre is, tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik nem alszanak jól, vagy nem alszanak eleget, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg, miután vírusos fertőzést kaptak – hívja fel a figyelmet a Mayo Clinic. Az alvással összefüggésben lévő zavarok továbbá befolyásolhatják azt is, hogy aki megbetegszik, az milyen gyorsan gyógyul fel.

Alvás közben ugyanis az immunrendszer citokineknek nevezett fehérjéket bocsát ki, melyek közül néhány segít az alvásban. Bizonyos citokinek szintje emelkedik, ha fertőzés, vagy gyulladás van a szervezetben, illetve stressz hatására.

Az alvásmegvonás pedig csökkenti ezeknek a védő citokineknek a termelését. Ezen kívül pedig a fertőzés ellen küzdő antitestek száma is csökken azokban az időszakokban, amikor nem alszunk eleget.

almos

A szervezetnek tehát alvásra van szüksége ahhoz, hogy erős legyen az immunrendszer. A legtöbb felnőtt ember számára az optimális alvásmennyiség hét-nyolc óra éjszakánként. A tizenéveseknek kilenc-tíz órára van szükségük, a kisebbeknek tíz, vagy annál is több órára. A több alvás azonban nem mindig jobb.

Azok a felnőttek, akik kilenc-tíz óránál többet alszanak naponta, olyan problémákkal szembesülhetnek, mint a rendszeres éjszakai ébredés és a rossz alvás.

A rossz alvásnak egyéb következményei is lehetnek általános egészségi állapotunkra nézve. Az alvászavarok fáradtságot, kimerültséget, csökkent energiaszintet okozhatnak. Hosszú távon súlyosbíthatják az elhízást, a cukorbetegséget, mivel az elégtelen alvás befolyásolhatja az étvágyat és az anyagcserét is.

Scroll To Top