Címlap » Életmód » Az életkorral nő a potenciagondok kialakulásának kockázata

Az életkorral nő a potenciagondok kialakulásának kockázata

Sok millióan küzdenek erekciós zavarokkal, potenciagondokkal. Maga az erekciós folyamat egy komplex dolog, és kialakulásának bármely szakaszában léphetnek fel problémák.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A Healthline tette közzé a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Maga az erekció a péniszbe történő fokozott véráramlás eredménye, a szexuális gondolatok vagy a pénisszel való közvetlen érintkezés az, ami serkenti ezt a véráramlást. Amikor a férfi szexuális izgalomba jön, a péniszben lévő erekben lévő izom ellazul és ez teszi lehetővé a megnövekedett véráramlást a pénisz artériáin keresztül, megtöltve a pénisz két kamráját.

Ahogy pedig ezek a kamrák megtelnek vérrel, a pénisz megmerevedik, a vénák pedig összeszűkülnek, hogy segítsék a vért a péniszben tartani és ezzel fenntartani az erekciót.

A merevedési zavar jelentése pedig az arra való képesség zavara, hogy elég szilárd és tartós legyen az erekció. A merevedési zavar lehet alkalmi és rendszeres, gyakori is. Nem ritka az alkalmi zavar, ennek hátterében pedig a stresszes időszakok, a táplálkozási és életmódbeli változások is állhatnak.

csokkent

Azonban az is gyakori, hogy a merevedési zavarok hátterében olyan egészségügyi problémák állnak, melyeket kezelni kell. A zavarok érzelmi vagy kapcsolati nehézségek tünetei is lehetnek, ezeket is érdemes szakemberrel megbeszélni.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a merevedési zavarok gyakorisága az életkorral nő. A Wisconsini Egyetem becslése szerint az enyhe vagy mérsékelt merevedési zavarok az élet minden egyes évtizedében 10 százalékkal több férfit érintenek, a hatvanas éveikben járók esetében például a férfiak 60 százaléka tapasztal ilyen problémákat.

Azonban a fiatalabbak között is előfordulhatnak ilyen zavarok, 4-ből 1 férfi, aki az első kezelésre jelentkezett merevedési zavarok miatt, 40 év alatti volt.

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy a dohányzók, kábítószerhasználók között nagyobb a gyakoriság. És bár az életkor kockázati tényezőt jelent, az egészséges életmód mindig jó döntés.

Scroll To Top