Címlap » Címlapon » Betiltott mobiltelefon használat az iskolákban

Betiltott mobiltelefon használat az iskolákban

2010 óta papíron tilos az órákon mobiltelefont használni. Egy 2018-as szabály szerint a diák már az iskola területén sem használhatja a mobilját. Sem szünetben, sem lyukasórán, sem az ebédlőben.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Ezek a szabályok a káros elektromágneses sugárzásokra hivatkozva alakultak meg. Minden bizonnyal viszont a készülékek elvették a gyerekek megfelelő érdeklődését, figyelem elvonással járt a használatuk. Ez a döntés diákok, szülök, tanárok és laikusok véleményháborúját indította el.

A 12 és 19 év közötti gyerekek 96%-ának van saját mobiltelefonja. Ezt a felmérést 2015 őszén készítették, tehát ez a szám azóta még tovább nőtt. Ez bizony az oktatásra is kihat, és nem feltétlenül pozitív irányban. A mobilok és internetes kütyük több ponton is zavarják az oktatás menetét, negatívan befolyásolják az órákat.

A szabályokat meghozók úgy vélik a korlátozás után a diákok majd jobban fognak figyelni a tanulásra, és a közösségi életben is szívesebben részt vesznek majd, ezzel a társas kapcsolatok is tovább fejleszthetőek. Emellett az elmúlt évek során egyre gyakrabban hallható internetes zaklatások is ritkulni tudnak.

De mit tehet a szülő?

Minden bizonnyal a szülő lelkének megnyugvást jelent, hogy a gyerkőc zsebében ott figyel a mobiltelefon. Bármikor fel tudta hívni, érdeklődni utána. De most mi lehet a megoldás? Hogy érjük el a gyerekünket, vagy ő épp hogy érjen el minket? Akár iskolából hazatartva is kerülhet olyan helyzetbe amikor egy szülői telefonhívás segíteni tudja.

Bármi történik a mobiltelefonon, a diák pontosan tudni fogja, ha a karján visel egy okosórát. A két készülék folyamatosan kommunikál egymással. Az alapfunkciók között helyet kapott a tárcsázó és hívás lehetőség, az ébresztőóra, az üzenetek, a stopper, a hangrögzítő, a zenelejátszó és még a kamera irányítása is. Amíg a telefon otthon várja a gyermeket, addig is tudunk folyamatosan kommunikálni a gyerekkel. Ezzel az oktatás menetét nem fogjuk zavarni, de minden bizonnyal nagy megnyugvást okoz nekünk hogy baj esetén egy gombnyomással elérhet minket a gyerek.

Szponzoráció: kinaibazis.hu

Scroll To Top