Címlap » Zene » Csaknem 20 százalékkal nőttek a digitális zenei eladások

Csaknem 20 százalékkal nőttek a digitális zenei eladások

A legjobban fogyó album természetesen továbbra is Adele 21 című korongja.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Növekszik a digitális zeneeladás az Egyesült Királyságban: az év eleje óta eddig 17,3 százalékkal. A Brit Hanglemezgyártók Szövetségétől (British Phonographic Industry – BPI) származó adatok szerint jelenleg az összes lemezeladás 34,7 százalékát teszi ki a digitális letöltés.
A digitális robbanás ellenére a teljes brit lemezeladás 43,6 millió példányra csökkent a 2011-es 50,3 millióról, a január és június közötti időszakban számolva. A hagyományos albumok is kevésbé fogytak: 2011 első feléhez képest 14 százalékkal csökkent az eladásuk.

Csaknem 20 százalékkal nőttek a digitális zenei eladások

A kislemezek viszont kapósak: az elmúlt év ugyanazon periódusában 88 milliót, idén pedig már 93,6 millió kislemezt adtak el. Összehasonlításképp: 2003 környékén 30 millió kislemez fogyott, ekkoriban a rajongóknak 2 font 99 penny-től 3 font 99 penny-ig kellett a pénztárcájukba nyúlniuk egy kazettáért, bakelitlemezért vagy CD-ért – míg napjainkban a kislemezek 79-99 penny-be kerülnek számonként.

A 10 legnagyobb példányszámú eladást produkáló kislemez idén meg se jelent CD vagy bakelitlemez formátumban, csupán digitálisan volt letölthető. Az év eddigi legkelendőbb kislemeze Gotye „Somebody That I Used To Know”-ja, több mint egymillió eladott példánnyal. Gotye-t Carly Rae Jepsen követi a „Call Me Maybe”-vel, a harmadik helyen pedig David Guetta ft. Sia áll a „Titanium”-mal.

http://www.youtube.com/watch?v=8UVNT4wvIGY

A legnagyobb eladott példányszámmal büszkélkedő album továbbra is Adele 21 című lemeze. Az újdonsült kismama után Emeli Sande és Lana Del Rey következik.

Scroll To Top