Címlap » Címlapon » Családosan is lehet élni kevesebb pénzből?

Családosan is lehet élni kevesebb pénzből?

A gazdasági nehézségek megállás nélkül sújtják a családokat. A jelenlegi járványhelyzetben lehet, hogy többen is munka nélkül maradtak, és ha gyerekek is vannak otthon, akkor különösen kilátástalannak tűnhet az élet.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A tehetetlenség fizikai fájdalmat hoz magával, és akár stresszhez, depresszióhoz és impotenciához is vezethet. De mit lehet egy ilyen helyzetben tenni? Nézzünk meg négy tanácsot.

Elfogadás

Először mindig el kell fogadni a helyzetet. Sokszor nem tehetünk semmit, és az idegeskedéssel csak még tovább rontjuk a dolgokat. Ha azon jár az eszünk, hogy hirtelen mennyi mindent nem tudunk megvenni, akkor ingerültté válunk, és odáig is fajulhat, hogy a másikat kezdjük el hibáztatni.

Ehelyett nyugodtan el kell fogadni, hogy egy darabig kevesebb pénzből kell kijönni. Ilyenkor érkezik el a pillanata a segélyeknek és az állami támogatásoknak. Talán megalázó lesz, de most kell utánajárni, hogy melyiket tudjuk igénybe venni.

Beszéljük meg

Ha megtörtént a baj, akkor ne próbáljuk meg eltitkolni. A párunknak joga van tudni a történtekről, jobb, ha minél hamarabb elmondjuk neki. Egy családban együtt sokkal erősebbek leszünk, akkor fogunk tudni mindent megoldani, ha együtt próbáljuk meg.

Fontos, hogy a gyerekeket is vonjuk be. Talán kicsinek tűnnek, de hamar meg fogják érteni, hogy most miért nem kaphatnak új játékot. Ha az egész család igyekszik kevesebbet költeni, akkor a maradék pénz tovább ki fog tartani.

Költségvetés

kevespenzcsalad

A költségvetés elengedhetetlen. Honnan tudnánk, hogy mire tudunk költeni, ha nem vagyunk tisztában a számokkal? Üljünk le, amikor nyugalom van körülöttünk, fogjunk egy papírt, és írjuk le, hogy mik a legfontosabb költségek a hónapban. Az alapkiadások mellé írjuk le az étkezést, a gyógyszereket.

Jó, ha felírjuk a kisebb tételeket is, mert meg tudunk döbbenni. Ha például szeretjük a gépi kávét, és elköltünk minden hónapban 10.000 Ft-ot a drágább kapszulákra, akkor az egy évben 120.000 Ft.

Rangsorolás

Ezután csak a rangsorolás marad hátra, tegyük előre az elkerülhetetlen kiadásokat, és mondjunk le a kevésbé fontosakról.

Scroll To Top