Kiváló példája annak, amikor az itthon lévő alapanyagokból akarunk valamit összedobni gyorsan és egyszerűen. Ebből lesz a cuki tonhal
Cuki Tonhal – azaz Cukkinis, tonhalas lasagne recept
Hozzávalók 2 személyre
- 1 közepes méretű cukkini
- Fél fej vöröshagyma
- Egy 185 grammos tonhalkonzerv (jelen esetben Hamé)
- Egy kis darab vaj (nem margarin!)
- Kb. 1.5 evőkanál liszt
- Kb. 2 dl tej
- Edámi sajt
- Fűszerek: Só, bors, kurkuma, szerecsendió
- Zöldfűszerek: szárított házi zöldségmix (a delikát adalékmentes, természetes, házi változata), oregánó, bazsalikom
Elkészítés
Leöntöm a tonhalkonzerv kissé vizes, olajos levét egy lábasba, melegedni. Közben gyorsan felaprítom a hagymát és azt is beledobom, kicsit megsózom. Nem várom meg, míg üveges lesz, hanem beleöntöm a tonhalat is. Majd így párolom, végül lesütöm, lepirítom teljesen.
Közben meghámozom, majd kockákra aprítom a cukkinit. Lesózom és félreteszem, hogy engedjen kicsit a levéből. Majd ezt a levet leöntöm és még egyszer átmosom tiszta vízzel (ne legyen kesernyés). Ha lesütöttem a tonhalas hagymás anyagot, akkor belerakom a cukkinit is. Rászórom a zöldfűszereket és a kurkumát (hogy legyen egy kis szép, sárgás színe), majd fedő alatt párolom, hogy összeessen, megpuhuljon. Ezután fedő nélkül minél több levet elpárologtatok róla.
Miközben fedő alatt párolódik a tonhalas cukkini, elkészítem a besamel mártást. Megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet, elkeverem, majd ráöntöm a tejet. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem, majd felfőzöm, míg közepesen sűrű nem lesz.
Előveszek egy kis kerámia edényt (mint a képen), alulra öntök a besamelből, középre halmozom a tonhalas, hagymás cukkinit, majd a tetejére kerül a maradék besamel. Végül edámi sajttal zárom le a finomságot. Berakom sütőbe és addig sütöm, míg a sajt meg nem pirul. Remélem, nem felejtettem ki semmit : ) Jó étvágyat hozzá!
Az alábbi képeket sütés előtt készítettem (kattints a nagyobb méretért):