Címlap » Címlapon » Erre ügyeljünk a tapétázás előtt

Erre ügyeljünk a tapétázás előtt

A tapétázás a közhiedelemmel ellentétben egy nagyon komoly, szakértelmet igénylő művelet, ami nagy körültekintést igényel, ezáltal nem lehet „csak úgy” alapon nekilátni. Természetesen kellő vállalkozói kedv és ügyesség mellett mi magunk is nekiláthatunk, de ehhez az szükséges, hogy megfelelően felkészüljünk a műveletre.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A tapétázás előtt

A tapétázás előtt az egyik legfontosabb teendő konkrétan a tapéta kiválasztása lesz. Kis túlzással teljesen mindegy, hogy milyet választunk, maximálisan az ízlésünkre hagyatkozhatunk. Ami fontos, hogy még a boltban ellenőrizzük, hogy minden tapéta egyforma-e, megegyező árnyalatokat kaptunk-e, mert a felragasztás során már nagy bosszúságot okozhat, ha nem. Vásároljunk meg továbbá mindent előre, a ragasztót és a szükséges eszközöket, amelyek mellett kérjünk előre szakszerű segítséget a boltban – legalább a ragasztó kikeveréséhez.

Ha minden megvan a művelethez, nagyon fontos, hogy a falakat megfelelő állapotba hozzuk a tapétázáshoz, hiszen nem lehet bármilyen felületre tapétát felragasztani. A meglévő tapétákat így gondosan, vízzel le kell áztatni, a maradékot pedig spaklival eltávolítani. Amennyiben a falon nagyobb hibák vannak, érdemes réskitöltővel kiegyengetni a problémás felületet, majd mélyalapozóval lekezelni az egész falfelületet. Ez azonban még nem elegendő, hiszen egy tökéletesen sima felületet kell megalkotnunk a tapéta számára, amit glettanyag segítségével érhetünk el. Ajánlatos ebből nem gipszalapú változatot választani, mert a tapétaragasztó azon okozhat kellemetlen problémát. Ha a felvitt glett megszáradt, az egész falat átcsiszoljuk, és amennyiben szeretnénk jól felkészíteni a felületet, érdemes egyszer előre átkenni tapétaragasztóval, amivel fokozhatjuk a későbbi ragasztást, és csökkenthetjük a nedvszívó képességet.

Erre ügyeljünk a tapétázás előtt

Erre ügyeljünk a tapétázás előtt

Jöhet a ragasztás

A fal ezek után teljesen készen áll arra, hogy felhordjuk rá a tapétacsíkokat. Természetesen ezt is megfelelő körültekintéssel kell kivitelezni, amihez a makulatúrázást alkalmazzuk. A végleges tapétaréteg ugyanis minden az úgynevezett makulatúra papírral kerül megalapozásra. Ez a réteg arra szolgál, hogy makulátlan és tökéletes tapadást, valamint ragasztókötést biztosítson egy szépen kisimított tapétának. Fontos, hogy amennyiben selyem vagy habosított tapétáról van szó, akkor minden esetben kötelező a makulatúrázás elvégzése, máskülönben a csíkok rövidtávon felpöndörödnek, felhólyagosodnak. A papíralapú tapéták tekintetében a folyamat kihagyható, azonban erősen ajánlott.

Ma már vannak egészen speciális ragasztók, amelyek nem csak nagyon gyorsan megkötnek, hanem rugalmas állapotuknak köszönhetően akár még a kritikusabb helyeken is nagyon jó tapadást biztosítanak, ezáltal például sarkokban, vagy gipszkartonon is nagyszerűen megragadnak. Érdemes mindig jobb minőségűt választanunk, ami nagyon sok terhet levehet a vállunkról.

Scroll To Top