Címlap » Címlapon » Ezek a betegségek lehetnek a kellemetlen lehelet hátterében

Ezek a betegségek lehetnek a kellemetlen lehelet hátterében

A legtöbben úgy gondolják, a rossz lehelet egyedül a nem megfelelő szájhigiéniának köszönhető. Persze ez a legkézenfekvőbb magyarázat rá, ám jobb, ha tudjuk, hogy számos más probléma is tud okozni kellemetlen szájszagot.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Ha pedig úgy érezzük, napi kétszer alapos fogmosás mellett sem tudunk megszabadulni a rossz lehelettől, érdemes lehet utána járni, mégis mi okozza valójában a problémát. Sok esetben nem is sejtenénk, de a rossz lehelet nem csak a szánkban lévő betegségekre utalhat, hanem olyanra is, amely a szervezetünk más részén lép fel és ez lehet az első tünete, melynek köszönhetően még időben ki tudjuk vizsgáltatni a dolgot.

Amikor a szájüregben van a baj

A fogíny és a fogak közti apró résekben könnyedén megtelepednek azok a baktériumok, melyek fogszuvasodást vagy gyulladást okoznak. A fogínygyulladás tünetei a fogínyduzzanat, ínyvérzés és a kellemetlen szájszag. Ha ezt a problémát időben nem kezdjük el kezelni, akkor a betegség eltud súlyosbodni és a plakkok annyira feltudnak halmozódni, hogy fogkővé állnak majd össze, ez pedig akár a csontszövet pusztulásához is vezethet.

Ez egyéb fogágybetegségeket és fogaink elvesztését is okozhatja a későbbiekben. Tehát ha azt tapasztaljuk, hogy kellemetlen a szájszagunk, illetve (rágás és fogmosás közben) gyakran vérzik a fogínyünk, érdemes lenne felkeresni fogorvosunkat, hogy még időben meg tudja állapítani és kezelni a fogínygyulladást.

szajszag

A rossz szájszag mögött nem csak fogászati betegségek állhatnak

Kevesen tudják, hogy a rossz szájszag sok esetben különböző vesebetegségekre is utalhat. Az orvosok szerint az erős ammóniumszagú lehelet hátterében legalábbis ez szokott állni. Ha a vesék nem megfelelően működnek, akkor nem tudja a káros anyagokat kiszűrni a vérből, ilyenkor a vérből ezek az anyagok a tüdőnkbe tudnak kerülni. Légzés során távoznak ezek az anyagok a testből, így okoznak jellegzetes, kellemetlen szájszagot. Ilyen esetben nem szabad halogatni a kivizsgáltatást, hiszen ez a probléma nem fog magától megoldódni, inkább csak még rosszabb lesz az idő múlásával.

Az ammónium szagú lehelet mellett az ecetes leheletet is könnyen fel tudjuk ismerni. E mögött a legtöbb esetben cukorbetegség áll. Ha ezt tapasztaljuk, ne halogassuk az orvos meglátogatását, hiszen a cukorbetegség hazánkban sajnos igen nagy gyakorisággal fordul elő. Ne legyen kellemetlen orvosunkkal a rossz leheletről beszélni, hiszen ő ki tudja szűrni azokat a problémákat, melyek ennek a hátterében megbújhatnak.

Scroll To Top