Címlap » Életmód » Így vezess és spórolj meg ezreket magadnak

Így vezess és spórolj meg ezreket magadnak

Az üzemanyagárak utóbbi években való megnövekedésével egyre jobban előtérbe kerül a üzemanyag-takarékos vezetési stílusok kérdése, amire már csak azért is érdemes figyelni, mert az egyéb üzemelési költségek árának növekedése is nehezíti az autósok életét.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Érdemes tehát a takarékos vezetési tanácsokat megfontolni, és beépíteni a saját eszköztárunkba.

Mindenekelőtt mondjuk el, hogy a gumiabroncsok a felelősek a fogyasztás 20 százalékáért, ezért egy jó és takarékos minőségű nyári gumi szett sok üzemanyagot képes megtakarítani, több ilyen terméket is talál az autogumiakcio.hu weboldalán.

Spórolj vezetés közben

Spórolj vezetés közben – vezetési tippek kezdőknek és haladóknak

  1. Kerüljük az állandó kigyorsításokat és felesleges fékezéseket. Ha emlékszik még a fizika órákon tanultakra, akkor tudja, hogy egy adott test állandó sebességgel való mozgatáshoz kevesebb energia szükséges, mint ugyanarra a sebességre való felgyorsításához. Kerülje hát a felesleges fékezéseket, ahol a lassításkor az energia hővé alakul és elillan, majd pedig az azt gyorsításokat, ahol nagyobb energia emésztődik fel, mintha csak az állandó sebesség fenntartásához használná az üzemanyagot.
  2. Használja okosan az autó klímaberendezését. Egyértelmű, hogy a klímaberendezés használata nyáron növeli az autók fogyasztását, de azt kevesen tudják, hogy alacsony sebességnél nagyobb, míg magasabb sebességnél kisebb fogyasztást generál. 40 – 50 km/h sebességgel haladva, a fogyasztás növelő hatás 30 – 35 százalék is lehet, 120 – 130-as tempónál ez már körülbelül csak 5 százalék. Célszerű lehet tehát városban haladva kikapcsolni a klímát és nyitott ablakokkal közlekedni, míg nagy sebességgel mindezt fordítva éri meg.
  3. Használja mind többet a motorféket. Ha egy piros lámpához üresbe rakott sebváltóval közelít, miközben fékez, energiát pazarol el, egyrészt a motor felesleges járatásával, másrészt a fékezéssel. Ellenben ha a piros lámpát motorfékkel közelíti meg, akkor a motorba addig sem ég el üzemanyag, ráadásul a fékeit sem koptatja.
  4. A lapos autógumi szintén növeli az autó fogyasztását, járjon mindig pontos értékre felfújt abroncsokkal, erről az autógumiakció.hu oldalán is olvashat.
  5. Mindig haladjunk a lehető legmagasabb sebességi fokozatban. Rengeteg üzemanyag spórolható meg, ha nem vezetünk magas fordulatszámok mellett, hanem mindig felváltunk még annál az legalacsonyabb fordulatszámnál, amely még képes az autó mozgatásához, ekkor talán kicsi a nyomaték, viszont litereket lehet megspórolni ezzel a trükkel. Természetesen ez nem a sportos vezetők álma, de a takarékosság nem a sportról szól.
Scroll To Top