Címlap » Címlapon » Jól keresni jogászként

Jól keresni jogászként

Sokszor hallani azt manapság, hogy bizony telített a jogászpiac, de azért ez koránt sincs így. A jogi diploma egy kiváló alap lehet a továbbiakra nézve, mellé még lehet más papírt is szerezni, például egy közgazdaságit, a kettő együtt pedig igazán nyerő. De hogyan legyen jól menő állásunk jogászként? Mik azok a területek, amelyekkel jól lehet keresni?

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A jogterület kiválasztása

Fontos már joghallgatóként is nagyjából felmérni a képességeinket, hogy mik azok a területek, amik érdekelnek, és mik azok, amik kevésbé. A rengeteg tanult tárgy közül hamar rá lehet jönni, hogy mondjuk, a munkajog nem megy nekünk, de a büntetőjog nagyon is. Érdemes lehet már akár recepciósnak vagy titkárnőnek is jelentkezni egy ügyvédi irodába, hogy beleszagoljunk a légkörbe, mielőtt ügyvédjelöltek leszünk. Sem titkárnőként, sem ügyvédjelöltként nem fogjuk magunkat halálra keresni, de jó alap lesz mindenképpen.

Ha megvan a kiválasztott jogterület, nézzük meg az állásportálokat, miket hirdetnek. Ha keveset találunk, akkor érdemes lehet másban is gondolkodni, sosem baj, ha több mindenhez értünk. Gondoljuk át, van-e szükségünk egy másoddiplomára, tanulni sosem rossz befektetés. Akit érdekel a pénzügy világa, az megpróbálkozhat egy közgazdász diplomával, de az se rossz, ha valaki környezetvédelemmel, agrárjoggal akar foglalkozni, és letesz egy környezetmérnöki diplomát.

Minél előbb válasszuk ki a számunkra legjobban passzoló jogterületet

Minél előbb válasszuk ki a számunkra legjobban passzoló jogterületet

Hogyan legyen állásunk?

A szakmai gyakorlat előtt már keressük magunknak a tökéletes helyet. Addig, ha tehetjük, diákmunkázzunk, mert ügyvédbojtárként jó, ha minimálbért kapunk, vagy valamennyivel felette. Mindenképpen olyan helyre menjünk gyakorlatra és ügyvédjelöltnek, ami érdekel. Soha ne válasszunk egy helyet azért, mert csak az van. Egyrészt nem fogunk fejlődni a kedvenc területünkön, másrészt pedig nem is fogjuk a munkákat szeretni semennyire. Esély van arra is, hogy az egész jogot megutáljuk.

A közigazgatásban kevésbé lehet jól keresni, mint a versenyszférában. A közigazgatási jogi munkák jó ugródeszkák lehetnek, de igazából akkor fogunk viszonylag normálisan keresni, ha mellette van még három nyelvvizsgánk, és ahhoz kapunk különféle pótlékokat. A kisebb vállalatoknál is el lehet helyezkedni, de kezdőként nagyon nehéz lesz, főleg, ha nincs mellettünk senki. Kezdőként talán jobb egy nagy céghez menni a jogi osztályra, ahol segítenek a tapasztaltabb kollégák.

Egy ügyvédi irodába lehet a legjobb elmenni. Különösen jól lehet keresni, ha büntetőjoggal vagy polgári joggal foglalkozunk. Természetesen folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat és nagyon jónak lenni a szakmában ahhoz, hogy rengeteg megkeresésünk legyen. Ha van saját ügyvédi irodánk, akkor diktálhatjuk az árakat is, és akkor a keresetünk akár a csillagos ég is lehet. Természetesen addig végig kell járni a szamárlétrát – mint mindenhol máshol.

Scroll To Top