Címlap » Címlapon » Kapuzárási pánik

Kapuzárási pánik

A kapuzárási pánik mára már kissé közhelyes fogalomnak számít, ugyanakkor a látszólagos egyszerűségen túl nagyon is bonyolult lélektani folyamatok húzódnak meg a háttérben. A főleg férfiakat érintő problémát sokszor nem veszik elég komolyan.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Majd megnyugszik, gondolják a környezetben élő személyek, ezzel gyakorlatilag le is tudva a dolgokat. A gondok azonban nem oldódnak meg ilyen könnyen és egy kapuzárási pánikra néha több évtizedes házasságok is rámehetnek. Bár a probléma jellemzően férfiaknál alakul ki, sajnos nőknél is egyre gyakrabban fordul elő.

Mit jelent általában a kapuzárási pánik?

A társadalom szemében egyet jelent egyfajta őrült állapottal, amikor látszólag mindenféle különös ok nélkül az amúgy normális emberek viselkedése hirtelen szélsőséges irányba változik meg. Például negyvenes és ötvenes férfiak elkezdik festeni a hajukat, edzenek, bulizni járnak és sportkocsikat vásárolnak. Pszichológiai szempontból ez egy olyan zavaros lelki időszak, amely főleg a középkorúak esetében jelentkezik és a korábbi élet teljes, vagy majdnem teljes elutasítása jellemzi.

A stressz, mint rizikófaktor

A pszichológusok úgy tartják, a kapuzárási pánik kialakulásában fontos szerepet játszhat egy stresszel teli időszak. Ha sorozatosan olyan problémák jönnek egy férfi, vagy egy nő életében, amelyek megkérdőjelezik eddigi teljesítményüket, gyakori, hogy elégedetlenné és megkeseredetté válnak, nem ritkán ilyenkor köszönt be a klimax is, ami ellen azért van megoldás.

Hasznos életet éltem eddig? Volt értelme annak, amit csináltam? Ki vagyok én egyáltalán és mit akarok még elérni? Vannak -e még egyáltalán céljaim, vagy már teljesen kiégtem? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések cikáznak ilyenkor az agyakban. Ebből már adódik is a kapuzárási pánik első tünete. Az érintett személyek olyan dolgok felé fordulnak, amelyekről úgy érzik, kimaradtak az életéből.

Örökké fiatalnak maradni

A kapuzárási pánik másik jellegét az idő múlása adja. Fiatalon úgy érezzük, miénk a világ, rengeteg időnk van arra, hogy nagy dolgokat hozzunk létre. Ezzel ellentétben, a negyvenes éveink vége felé már gyakran lép fel egy álmokon túli céltalan állapot. Számot kell vetnünk mindazzal, ami a fiatal kori vágyainkon túl megmaradt nekünk. Sok ember számára a felébredés nagyon nehéz folyamat. Az, hogy mit szerettünk volna véghez vinni és mi az, amit elértünk, csak nagyon ritkán közelít egymáshoz. Van, aki ezt könnyen el tudja fogadni, másoknak viszont nagy fájdalmakat okoz a felismerés. Náluk könnyebben alakul ki a kapuzárási pánik.

Mit tehet a férj vagy feleség?

Kommunikáljon, nem zaklató, inkább segítő szándékkal. Vessen fel új célokat és álmokat. Értesse meg a párjával, hogy bár az örök fiatalság nem lehetséges, soha sincs késő belevágni az új dolgokba. Nagyon fontos a közös aktív kikapcsolódás és új szokások keresése is!

Pozitív változások a kapuzárási pánik után

A kapuzárási pánik nem feltétlen hoz magával rossz dolgokat. Néha nem árt, ha az embert kirángatja valami a korábbi megfásult, céltalan életéből. Sok sikertörténet mesél arról, hogyan lettek boldogabbak az emberek a kapuzárási pánik után. Van, aki teljesen más szakmát tanult ki, és van, aki új tulajdonságokat fedezett fel magában. Olyan személy is akad, aki megtanulta értékelni azokat az embereket, akikkel korábban nem is foglalkozott igazán.

Van egy mondás, miszerint nem az számít, hogy mennyi év volt életünkben, hanem az, hogy mennyi élet volt éveinkben. Jó lenne, ha hetvenévesen is maradnának még megvalósítható álmaink.

Scroll To Top