Címlap » Kultúra » Képzőművészeti pályázat nyerteseinek kiállítása Rómában

Képzőművészeti pályázat nyerteseinek kiállítása Rómában

Három magyar művésznek, a fiatal középgeneráció tagjainak 35 munkájából nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémián pénteken jutalomból, mert megnyerték az akadémia tavalyi, a magyar sportélet olimpiai eseményeire reflektáló pályázatát.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A Torzó – Bűn – Morandi Copy címen nyíló tárlaton Lipkovics Péter egri szobrász, Nyilas Márta pécsi és Nagy Gábor György budapesti festő munkáit láthatják az érdeklődők.

A három teremben szereplő művészeket csak az köti össze, hogy mindhárman nyertesei voltak az Események, relikviák, reflexiók című pályázatnak, így a mostani szereplésük a Római Magyar Akadémián inkább önálló kiállításnak minősül, erre utal a cím hármas tagolása is – mondta el Németh Pál pécsi szobrász, a tárlat kurátora az MTI-nek.

Lipkovics Péter szobrász Torzó címet viselő tárlatán fából faragott 9 szobra lesz látható. "Sebet ejtek, hogy belső magomhoz jussak. Áldozatot hozok, és lényegemből mutatok valamit. A torzó pedig maga a lényeg: a mag" – írta munkáiról a szobrász.

A művész igyekszik felfejteni, megmutatni azt a belső struktúrát, amely tárgyának valódi lényege – jegyezte meg a kurátor.

Nyilas Márta festő Bűn című kiállításán legújabb 9 képét mutatja be, ezeken Pécs környéki bűneseteket dolgoz fel.

A festmények feszültségét éppen a visszafogott, a tematikához képest már-már szelídnek mondható kompozíció és annak előadásmódja, a határozott, lendületes ecsetkezelés adja – magyarázta a kurátor.

Nagy Gábor György Morandi Copy című tárlatán 16 kisebb és egy nagyobb festménye lesz látható.

A tárlat címe Giorgio Morandinak (1890-1964), az olasz tárgycsendélet mesterének hasonló szerkezetű csendéleteire utal, de a címválasztás valójában egy, a digitális képalkotásban használatos grafikai kiterjesztés alkalmazása.

Nagy Gábor György egyetlen tárgyat, az üvegpalackot festi.

A sorozat egyik részében üvegek sorakoznak egymás mellett üresen.

A sorozat másik részében, amely a Kis halál címet viseli, az üvegben egy fekete golyó látható.

A kép sötét lesz, a festő a fénnyel és az árnyékkal játszik – mondta el Németh Pál.

A kiállítás június 9-ig tart nyitva Rómában.

Scroll To Top