Címlap » Címlapon » Klímaválasztási tanácsok, klímavásárlási tippek

Klímaválasztási tanácsok, klímavásárlási tippek

Mielőtt klímát vásárolnánk otthonunkba, nagyon fontos lehet jó előre felkészülni bizonyos kérdésekben, ezáltal alaposan körüljárni a témát.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Rengetegen ugyanis általában csak annyit tudnak a klímáról, hogy nagyon egyszerű velük lehűteni a lakást, hovatovább télen fűtésre is lehet használni a berendezést. Ez azonban összességében még nagyon kevés ismeret ahhoz, hogy klímát vásároljunk, hiszen érdemes tisztában lenni előtte otthonunk tájolásával, a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel, illetve természetesen a klíma működésével.

Így kell klímát vásárolni

Klímavásárlás előtt kiemelkedően fontos, hogy tisztázzuk magunkkal, az egyes berendezések nagyon eltérő hűtőteljesítménnyel rendelkeznek. Ezeket nem véletlenül találják ki a gyártók, lévén az eltérő teljesítmény eltérő méretű helyiségeket tud optimálisan felfűteni, illetve lehűteni. Éppen emiatt a megfelelő klíma kiválasztása minden esetben előzetes felmérést és szakember segítségét igényli, de azért ne bízzuk magunkat csak és kizárólag a szolgáltatókra, hiszen vásárlóként is nagyon lényeges, hogy tisztában legyünk a dolgokkal, hiszen a megfelelő berendezés kiválasztásához rendkívül lényeges lesz majd tisztázni bizonyos dolgokat.

Mit érdemes elolvasnia klímaválasztás előtt?

Az első és legfontosabb alighanem az, hogy hány helyiséget szeretnénk klímával hűteni, hiszen a mai berendezések többsége általánosságban csak egyetlen helyiség hűtésére alkalmasak, és bár léteznek komfort kiegészítők, ezek már kicsit többe kerülnek, mint egy hagyományos légkondicionáló. A klímák kapcsán ugyanis elkülöníthetünk ablakra szerelhető-, vagy mobilizált változatot, illetve osztott rendszerű típusokat is. Ezek közül utóbbi ad lehetőséget arra, hogy egy lakást egyszerre fűtsünk vagy hűtsünk klímával megfelelő hatásfok mellett, más esetben azonban minden egyes helyiségnél szükség lesz külön-külön berendezések felszerelésére.

Legyünk résen klímavásárlásnál, figyeljünk mindenre

együnk résen klímavásárlásnál, figyeljünk mindenre

Amennyiben eldöntöttük, hogy az egész lakást, vagy csak bizonyos helyiségeket szeretnénk klímával felszerelni, akkor ezen felül számtalan egyéb kérdésre tudnunk kell még a választ. Fontos például ismernünk az adott helyiség, illetve helyiségek méreteit, illetve tájolását is, hogy az ablak milyen irányba néz, hiszen egy déli fekvésű nyílászárónál gyakrabban elegendő a kisebb teljesítményű berendezés is. Ezen felül ismernünk kell az ablakfelület nagyságát, de a választáskor a szakemberek biztosan kérdezni fognak a helyiség rendeltetése felől, illetve arról is, hogy hány ember tartózkodik ott általánosságban. Ezen felül a klíma kapcsán lényeges lehet még a helyiségben megtalálható hőt termelő gépek mennyisége – hiszen egy számítógép vagy egy hűtőszekrény tetemes mennyiségű hőt tud előállítani –, valamint a világítótestek mennyisége és teljesítménye is. Ezek az adatok rendszerint elegendőek ahhoz, hogy a szakemberek megfelelő klímaberendezést tudjanak a figyelmünkbe ajánlani!

A klíma működése

Habár a klíma működése alapvetően nem tartozik az általános tudásunkhoz, de akinek van otthonában ilyen berendezése, vagy szeretne vásárolni egyet, az bizonyára nagyon fontosnak tartja, hogy pontosan mi is történik abban az esetben, ha bekapcsoljuk a légkondicionálót. Ehhez előbb meg kell ismernünk a klíma főbb részeit, amelyek a következők:

  • kompresszor, amely biztosítja a levegő körforgását;
  • párologtató, amely a beltéri egysége a klímának;
  • kondenzátor, amelyben le tud csapódni az elpárolgott folyadék, és rendszerint a kültéri egység;
  • valamint a fojtás, amely elválasztja egymástól a beltéri és a kültéri elemeket.

A klíma alapját egy olyan rendszer adja, amelyben a folyadék forráspontja 30 Celsius foknál van. A kompresszor elindításával az addig azonos nyomás alatt lévő rendszerben, pontosabban a párologtatóban csökkenni kezd a nyomás, a kondenzátorban pedig emelkedni. A folyáson át ennek hatására kis mennyiségben gőz áramlik, amely a folyadékhoz képest nagyobb térfogatot tölt ki. Ennek hatására a kondenzátorban rögtön elkezd feltorlódni a hűtőközeg, amely nagyobb nyomáson újra cseppfolyósodik.

Ha elég a folyadék, a fojtáson átlépve újra a kisnyomású párologtatóba kerül, ahol éppen a kis nyomás révén forrni kezd. Ha a folyadék elpárolog, hőelvonás keletkezik, ezáltal beindulnak a hűtési folyamatok. Az ekkor keletkezett gőzt a kompresszor felszívja, a kondenzátorhoz vezeti, ahol felmelegszik, és lehűlve újra cseppfolyóssá alakul, majd ez a folyamat újra és újra lejátszódik annak függvényében, hogy a gép elektronikája mennyit adagol a kompresszorhoz. Ez a normál klíma működése, de léteznek inverteres klímák, amelyben mindez megfordul, így képesek kellemesen meleg levegőt áramoltatni az egész lakásban.

A cikket támogatta a yetiklima.hu

Scroll To Top