Címlap » Zene » Lisszabonban tanácskozott az európai koncertpaloták szövetsége

Lisszabonban tanácskozott az európai koncertpaloták szövetsége

Lisszabonban tartotta soros találkozóját az európai koncertpaloták szövetsége (ECHO), a tanácskozásról a Művészetek Palotája igazgatója az MTI-nek elmondta: Eötvös Péter új operáját magyar javaslatra alkalmasnak találták, hogy több koncerthelyszínen is bemutassák.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Káel Csaba, aki hétfőn érkezett haza a portugál fővárosból, hozzátette, a szervezet 22 tagúra bővült, a dortmundi koncertpalota lett az ECHO (European Concert Hall Organisation) új tagja. Kelet-Európát egyedül a Művészetek Palotája képviseli a szövetségben.

A hét végi tanácskozáson az ECHO elfogadta a magyar jelöltet a Rising Star elnevezésű projekt 2013-2014-es évadára, így Banda Ádám hegedűst Balázs János Junior Prima-díjas zongorista váltja.

A legjelentősebb európai hangversenytermek és koncertpaloták igazgatóinak fórumát először 2012-ben tartották Budapesten, 2014 januárjában a tagintézmények marketingvezetői térnek vissza a Művészetek Palotájába szakmai megbeszélésre – mondta el Káel Csaba. 

A szervezet missziói közé tartozik a kortárs zene elfogadtatása és népszerűsítése, Lisszabonban ezen a téren is elfogadtak magyar javaslatot: Eötvös Péter új, a Paradise reloaded (Lilith) című operáját – amelyet a magyar fővárosban 2014-ben mutat be a Müpa a bécsi Neue

Operrel közös produkcióban – alkalmasnak látják arra, hogy a többi koncerthelyszínen is előadják. 

A zeneszerző-karmester műve már 2013 októberében látható lesz Bécsben, de három hónappal később a magyar közönség is megismerheti.

A mű a fiatal német író, Albert Ostermaier drámájának átdolgozásán alapul. 

Az eredeti történetnek, amelyből Eötvös Péter Az ördög tragédiája című, 2010-ben bemutatott operáját írta, Lucifer a főszereplője. A Paradise reloaded azonban Lilithet helyezi középpontba.

A fantázia szintjén azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mi lett volna, ha a Biblián alapuló nyugati kultúra nem Évát, hanem Ádám első feleségét, Lilithet tekinti ősanyának.

Scroll To Top