Címlap » Címlapon » Megváltozott udvarlási szokások

Megváltozott udvarlási szokások

„Ezek a mai fiatalok milyenek! Bezzeg a mi időnkben még minden egészen másként ment!” -szoktuk rendszeresen hallani az idősebb generáció tagjaitól. Érthető is a gondolkozásuk, hiszen mindenki szeret nosztalgiával fordulni az elmúlt ifjúsága felé. A világ természetes rendje azonban a változás.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Nosztalgia ide, vagy oda, azért a hatvanas években is meglepődtek volna, ha például valaki lovagi módra udvarolt volna szíve választottjának. Mi pedig elég sokszor rökönyödünk meg dédszüleink elavult udvarlási szokásain. Persze ma is vannak olyanok, akik még a régi szabályokat kívánják követni. Korábban elképzelhetetlen volt például, ha egy nő kezdeményezett. Ma viszont már teljesen elfogadott dolognak számít. De pontosan milyen tényezők határozzák meg napjainkban az udvarlási és párkapcsolati szokásokat?

A felgyorsult világ

Pár évtizeddel korábban az emberek még egy lassabb társadalomban éltek, általában zárt közösségekben. Mindennek megvolt a maga helye és ideje, így az udvarlásnak is. Olyan, ma már szigorúnak tűnő normákat kellett az ifjú szerelmeseknek követniük, amelynek fontos részét képezte a szülői felügyelet.

Egy fiatal fiú például nem látogathatta meg csak úgy a kiszemelt lányt, voltak erre kijelölt udvarlónapok. Manapság erre már sem idő, sem megfelelő hely nem lenne. A régi világ a türelemre tanította a fiatalokat, akik nem ritka esetben évekig is udvarolhattak. Most már senki sem ütközik meg azon, ha két hét után összeköltöznek a szerelmesek, fél éven belül pedig már házasként élnek. Persze ennek nagy hátránya, hogy a korábbi generációkhoz képest kevés idejük marad egymás tényleges megismerésére.

A globalizáció hatása

A globalizáció, mint fogalom valamikor a kilencvenes évek nagy technikai robbanása környékén vált általánosan ismertté. A közlekedés forradalmának köszönhetően akár pár óra alatt a világ másik felén lehetünk. Nem kell hónapokat utaznunk és vagyonokat költenünk arra, ha ismeretlen kultúrákat szeretnénk felfedezni. Még korábban az esetek többségében mindenki ott halt meg, ahol született, a mai fiatalok már nem csak más városokba, de sokszor idegen országokba is költöznek.

Halott Pénz

A tradicionális helyi közösségek felbomlottak és mára már nincsenek meg azok a szabályok sem, amelyeket ezek a csoportok hoztak létre. A fiatalok kikerültek a szigorú rendszerből. A szülők is maximum csak abban bízhatnak, hogy gyermekeik racionális döntéseket tudnak hozni.

A technika hatalma

Az internet és az okostelefonok megjelenésével gyorsabbá vált a kapcsolatteremtés, de egyben személytelenebb is lett. Régebben csak akkor születhettek kapcsolatok, ha találkoztak egymással a fiatalok. A bálok és egyéb, évenként megrendezett hagyományos rendezvények ilyen alkalmak voltak. Ma a párkapcsolatok túlnyomó többsége valamilyen internetes közösségi téren jön létre.

Merre haladunk?

A válasz a különböző applikációkban rejlik. Egyre furcsább és megdöbbentőbb alkalmazások látnak napvilágot, amelyek talán még számunkra is kissé őrültnek tűnnek. Képzeljük el például, hogy sétálunk az utcán, megtetszik nekünk valaki és gyorsan lefotózzuk. Ha az illető is szerepel az alkalmazás adatbázisában, rögtön visszajelzést küld neki a rendszer, hogy a közelében vagyunk és ismerkednénk vele. Az, hogy ennek mennyire van több értelme, mint személyesen odamenni az adott emberhez és meghívni akár egy kávéra, döntse el mindenki saját maga.

Scroll To Top