Címlap » Címlapon » Milyen betegségeket kaphatunk el az egerektől?

Milyen betegségeket kaphatunk el az egerektől?

Gyakran hallani szupermarketek vagy élelmiszerraktárak esetében arról, hogy a hatóságok azért zárták be őket, mert egereket, egérürüléket találtak. Sokan nem is értik, hogy ez miért olyan nagy baj, egyáltalán miért kell rögtön védekezni, ha megjelennek otthonunkban, mert nem tudják, hogy ezek az apróságok milyen súlyos betegségeket okozhatnak az embereknél is.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Az egér egy kártevő

Miután a Walt Disney és egyéb mesék aranyos kis állatként próbálják meg beállítani számunkra az egereket, ezért rengetegen úgy hiszik, hogy ezek bizony szeretnivaló apróságok. A valóság számukra kiábrándító lehet, hiszen ez az állat egy kártevő, egy rágcsáló, akivel állatkertben vagy a vadonban jó lehet találkozni, de otthonunkban vagy egy boltban egyszerűen nem szerencsés. Az egér ugyanis nem egy higiénikus állat, mindent összerág, összejár, beszennyez és bebüdösít. Kertes házakban és nyaralókban ősztől tavaszig szinte biztos, hogy megjelenik hosszabb vagy rövidebb ideig az egér, de előfordulhat városokban is, akár lakótelepi lakásban, hiszen az efféle rágcsálók bárhol megmaradnak és megtelepednek, sőt mi több, évente akár ötször-hatszor is képesek elleni, alkalmanként akár hat-nyolc utódot.

Tipp: Egérirtás házilag

Az egér fajtái

Az egereknek többféle fajtáját különíthetjük el egymástól. A házi egér a legismertebb. Ő az, akit nem zavarnak az emberek, sőt imád emberek közelében élni, így míg nyáron a mezőket, a tarlókat lakják, addig ősztől beköltöznek a házakba, garázsokba, nyaralókba és így tovább. Rendszerint szürke színű, és alig lehet megkülönböztetni a barna mezei egértől, amelyek a legközelebbi rokonok, ezáltal akár szaporodni is képesek egymással. Az ő utódaik lesznek az úgynevezett güzü egerek, amelyek bárhol megélnek, bármihez alkalmazkodnak és olyan sebesek, hogy alig lehet őket észrevenni.

Agyhártyagyulladás egértől

Milyen betegségeket kaphatunk el az egerektől?

Milyen betegségeket kaphatunk el az egerektől?

Hogy mégis mi a gond az egérkékkel? Azon túl, hogy egy idő után rendkívül büdös, jellegzetes pézsmaszagot hagynak maguk után, és nagy kárt tudnak okozni berendezési tárgyainkban, autóinkban és akár az elektromos vezetékekben is, a patkányokhoz hasonlóan rendkívül súlyos betegségeket tudnak terjeszkedni. Bár nagyon sok kórokozót hordoznak, a legveszélyesebb mind közül a fertőző agyhártyagyulladás, avagy az LCM vírusa. Ezt egy fertőzött egérnek az ürüléke, az orrváladéka és a nyála is terjesztheti, vagyis amivel érintkezett a rágcsáló – ergo megrágott egy ételt vagy beleivott valamibe –, akkor az onnan rendkívül könnyen képes beférkőzni az ember szervezetébe is.

Ezért olyan fontos, hogy otthonaink és az élelmiszer-raktárak, vagy a boltok védve legyenek a rágcsálóktól, hiszen az LCM vírus rendkívül agresszív, hovatovább bőrön és tápcsatornán, de akár légutakon át is képes bejutni szervezetünkbe. Éppen emiatt az egérürülékkel fertőzött tárgyakat fontos kesztyűben megérinteni és eldobni, ha pedig egerek járta helyet takarítunk, akkor mindig vegyünk fel szájmaszkot, hiszen ilyenkor a szálló por is könnyedén tartalmazhat szennyezést.

Az agyhártyagyulladás azért veszélyes, mert képes az agyburok vérbőségét előidézve olyan savós gyulladást előidézni, ami akár maradandó károsodást is előidézhet. Jellemzően magas lázzal, fejfájással, szédüléssel és merev tarkó jelenségével jár együtt, és többségében szerencsére egy jóindulatú fertőzésnek tekinthető, ami visszamaradt szövődmény nélkül gyógyul, noha lehetnek kivételek. Ha fertőző agyhártyagyulladás bukkan fel valakinél, a betegséget rögtön jelenteni kell, mert a járványügyi laboratórium azonnal vizsgálatot kezdeményez majd.

Szalmonella egértől

Bár az aprócska kisegerek számtalan veszélyes vírust tudnak terjeszteni – sertésorbánc, baromfipestis, száj- és körömfájás -, a veszélyesebbek közül azonban kiemelendő még a szalmonella vírusa, amit az idéz elő, hogy a rágcsáló érintkezik talajjal, trágyával, hulladékkal, egyszóval nem kifejezetten higiénikus felületekkel. Bár az egerek tisztálkodnak, de ezt is úgy teszik, hogy lenyalják a bundájukat, ami esetünkben nem segít, hiszen ilyenkor a szalmonella baktériumok bekerülnek a szervezetbe, és az állat még jobban, még könnyebben fertőz majd.

Az egerek nagyon sokféle szalmonella baktériumot terjeszthetnek kvázi bármilyen módon, így nyálukkal, vizeletükkel, ürülékükkel és a többi. Fertőzés esetén hányinger, hányás, hasmenés, erős hasi görcsök és nagyon magas láz lép fel az embereknél, a fertőzött élelmiszer elfogyasztása utáni harmadik-ötödik napon. A betegség bár sokszor magától gyógyul, a legtöbb beteg azonban tünetmentes hordozóvá válik, vagyis képes tovább fertőzni. Emiatt lényeges, hogy betegség esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz a teljes kivizsgálás érdekében!

Scroll To Top