Címlap » Címlapon » Mitől fájhat a fogunk?

Mitől fájhat a fogunk?

Fogunk, illetve az azt körbe ölelő szövetek többféle módon tudják jelezni számunkra, ha valami kóros sérülés zajlik le kettőjük között. Sajnos leggyakrabban csak akkor ijedünk meg, ha már a fájdalom elviselhetetlen mértékű.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Természetesen ez elkerülhető lenne, ha a legkisebb probléma esetén is fogorvoshoz fordulunk és nem halogatjuk a kezeléseket. Fogfájás esetében előbb vagy utóbb úgyis fogorvoshoz kell fordulnunk, akkor inkább essünk túl rajta még előbb. A fog egy speciális anatómiai felépítéssel rendelkező szervünk. Mivel a szerkezete egy kemény szövettel behatárolt zárt tér, ezért ez a szervünk nem képes az öngyógyításra. Tehát hiába halogatjuk, ez nem egy torok fájás ami pár nap múlva csillapodik önmagától.

Egy idő után a fogszuvasodásért felelős baktériumok végtermékei már elég fogfelületet feloldottak már ahhoz, hogy a fogak hőérzékenyek legyenek. A fogbélben futó idegek ilyenkor hideg-meleg hatására, illetve savas italok és ételek fogyasztása esetén érzékenyebbek lesznek. Ilyenkor a fogszövet még él, tehát még ekkor forduljunk fogorvoshoz, aki egy töméssel orvosolni fogja a problémánkat.

allergia

Viszont ha halogatjuk a beavatkozást, akkor a gyulladás további utat tör magának, gyakran még a csontot is képes áttörni. Ilyenkor egy jellegzetes feszítő fájdalommal párosuló tályog keletkezhet a szájpadláson, vagy a fogak külső peremén a nyálkahártya áthajlási területén.

Milyen trükköket érdemes kipróbálni, amíg eljutunk a fogászatra?

Csavarjuk jeget nejlontasakba, majd egy tiszta vékony textilbe vagy papírtörlőbe és tegyük a fájó fog felőli oldalra. Ha nincs kéznél jégkocka egy csomag mirelit termék is nagy segítség lehet ilyenkor. Rágjunk szét egy egész szem szegfűszeget a fájó foggal, ez enyhén zsibbasztó hatást fog kifejteni a szánkban. Pár perc rágás után köpjük ki a fűszert! De szegfűszeg olaj beszerezhető gyógyszertárakban, bio boltokban, ha ilyenhez jutunk hozzá akkor próbáljunk a fájó fogba cseppenteni, és pár percig benne hagyni az olajat. Ez a két legismertebb módja a fájdalom felületi, ideiglenes kezelésének.

Forrás: hegedusdental.hu

Scroll To Top