Címlap » Címlapon » Öt tipp a boldog párkapcsolathoz

Öt tipp a boldog párkapcsolathoz

Napjainkban egyre kevesebb az igazán jól működő párkapcsolat. Nem hivatalos statisztikák szerint hazánkban körülbelül 25 ezer válóper zajlik évente. Ezzel az adattal az európai viszonylatokat tekintve nem mi állunk első helyen, ugyanakkor már elég okot ad arra, hogy elgondolkodjunk kicsit.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Saját kapcsolatunk felett siránkozva, sokszor nosztalgikusan tekintünk vissza nagyszüleinkre, akik hosszú évtizedekig képesek voltak harmonikus boldogságban élni egymás mellett. Tippjeink segítségével most te is megtudhatod, mi volt a titkuk.

Miért is voltak nagyszüleink derűlátóbbak?

Pszichológusok szerint ennek egyik oka, hogy a korábbi generációkhoz képest mára jóval türelmetlenebbé váltak egymással szemben a párok. Nem fordítanak elegendő energiát a megoldások keresésére, sokkal inkább a menekülőutat választják a problémák orvoslása helyett.

A kapcsolatok azonban természetükből adódóan nem működhetnek megfelelő türelem és kompromisszum nélkül. Ez viszont nem jelenthet folyamatos lemondást egyik fél részéről sem. Tehát, ha csak az egyik ember akarja, a másik nem, már problémás a kapcsolat. A veszekedés helyett minden szituációkan próbáljatok közös döntéseket hozni, egyszer az egyik, máskor pedig a másik fél engedjen.

A közös időtöltés ereje

Nagyon gyakori probléma, hogy idővel a párok már nem keresnek maguknak közös elfoglaltságokat. Mindenki megy a saját dolgára, külön hobbikat találnak. A kapcsolatok azonban igénylik a közösen eltöltött minőségi időt. Keress új programokat a pároddal, kérdezd meg például, mi az, amit korábban szívesen csinált és esetleg most is lenne kedve hozzá veled együtt. Hidd el, gyakran megesik, hogy ezáltal olyan oldaláról ismerheted meg a párodat, amiről még nem is tudtál.

Néha jót tesz egy kis távolság is

Társas lények vagyunk, ugyanakkor néha szükségünk van egy kis magányra is, hogy rendezni tudjuk a saját gondolatainkat. Sokan úgy hiszik, ha a párjuk egyedüllétre vágyik, az azért van, mert már nem okoz számukra örömöt a közös időtöltés. Ez viszont az esetek többségében csak egy hibás feltételezés. Az önmagunkra fordított időnek terápiás célja van. Ilyenkor új energiát és lendületet kapunk. Tehát, ne feledkezz el egy kis „énidőt” biztosítani magadnak, és akkor se kapd fel a vizet, ha a párod kéri ugyanezt magának tőled.

Kommunikáljatok rendszeresen!

Az érzelmeket nehéz szavak nélkül kifejezni. Az elfojtás pedig a lehető legrosszabb dolog, amit tehetsz. Ha nem beszélsz az érzéseidről, mert félsz a konfliktustól, soha nem fogod eltűntetni a fejetek felől a problémákat. Ráadásul, ha titkolod az érzéseidet, azzal a társadban is rossz érzéseket kelthetsz. Legyen az őszinteség a fő mottótok és meglátod, így könnyebben vészelitek át a nehezebb időszakokat.

A nadrág viselése

Természetes, hogy minden kapcsolatban van egy domináns személyiség, aki a nadrágot szeretné viselni. Ez valamilyen szinten jó is, hiszen a fontos döntések meghozatalakor ideális, ha valaki képes határozott lépéseket tenni. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez a személy túlságosan is átvegye az irányítást a párja felett. Ha te vagy a vezéregyéniség, próbáld meg jobban bevonni a társadat a döntések meghozatalába, mindenképpen éreztesd vele, hogy az ő véleménye is számít. Ha a párod a domináns a kapcsolatotokban, legyél őszinte vele és próbáld a tudomására hozni, hogy szeretnéd jobban érvényre juttatni a saját véleményedet.

A párkapcsolat kicsit olyan, mint egy nagy társasjáték. Jól kell tudni játszani úgy, hogy közben örömet is lelünk a játékban. Nem árt, ha rendelkezünk némi stratégiai érzékkel is, bár sokan úgy tartják, attól igazán boldogok, hogy nem gondolnak túl semmit a kapcsolatukban.

Scroll To Top