A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs nagyon mutatós növény, krémnek elkészítve pedig isteni finom. Íme a recept!
Hozzávalók:
- 3 padlizsán (kb. 1,3 kg)
- 2 kanál olívaolaj
- diónyi vaj vagy margarin
- egy púpozott kanál liszt
- 2,5 dl tej
- 3 kanál tejföl
- só
- bors
- 20 dkg friss kecskesajt
Elkészítés:
A padlizsánokat süssük meg nyílt lángon, vaslapon vagy sütőben. Ne ijedjünk meg, ha a héja fekete lesz. Ha hideg folyó víz alatt hirtelen lehűtjük, egyszerűen le tudjuk szedni a megszenesedett héjakat. A padlizsán “belét” vágjuk össze vagy pépesítsük turmixgépben.
Forrósítsunk föl két kanál olívaolajat és egy diónyi vajat, keverjük bele a lisztet, és hevítsük addig, amíg a rántás habos nem lesz. Ekkor öntsük föl a hideg tejjel, és habverővel folyamatosan kevergetve hagyjuk besűrűsödni, közben időnként öntsünk alá egy-egy korty tejet.
Amikor a mártás tejfölszerűen sűrű lesz, adjuk hozzá a padlizsánpépet, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és főzzük tovább még 3-4 percig. Morzsoljunk bele friss kecskesajtot, keverjük jól el, hogy elolvadjon, és tálaljuk.
Jó étvágyat!