Címlap » Címlapon » Párkapcsolati krízisek, amelyek szakításhoz vezethetnek

Párkapcsolati krízisek, amelyek szakításhoz vezethetnek

A párkapcsolat egy bonyolult és összetett érzelmi háló. Nem is gondolnánk, mennyi energiát és odafigyelést igényel ennek a rendszernek a fenntartása.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A szakítás azonban elkerülhető, ha időben észreveszünk bizonyos figyelmeztető jeleket. Az alábbi listából most te is megtudhatod, melyek azok a gyanús szituációk, amelyek akár a párkapcsolatod végét is jelezhetik.

Elhidegülés, a társas magány érzése

Az ember alapvető természete miatt nem szeret egyedül lenni. A szociális kapcsolatokra néhányunknak akkora igénye van, akárcsak egy falat kenyérre. Normális, ha a párkapcsolat elején a még sülve-főve együtt vagytok, közös programokat terveztek és igyekeztek csakis egymásra koncentrálni. Az is teljesen rendben van és elfogadható, ha egy idő után ez már megváltozik.

Ekkor száll fel az a bizonyos rózsaszín felhő. Néha azonban rossz irányba fordulnak a dolgok, és elhidegülés alakul ki a kapcsolatban.  Ilyenkor jellemzően kevesebbet van otthon a párod, folyamatosan mások társaságát keresi, túlórázik és nemet mond minden közös programra.

Szexuális élet csökkenése

A társas magányból adódik ez a szituáció is. Az, hogy a párod életében vannak olyan időszakok, amikor kevesebb testi együttlétre vágyik, még nem jelenti feltétlenül a végleges elhidegülést. A folyamatos visszautasítások negatív érzelmi hullámokat válthatnak ki belőled, de mindenképpen érdemes türelmesnek maradnod. Egy idő után viszont elkerülhetetlen, hogy felfedd a probléma valódi okát.

Kevés az érzelmi kommunikáció

hosszukapcs

Az elhidegülés magával hozza a meghitt beszélgetésekre szánt idő csökkenését is. A párkapcsolat elején még mindent tudni szeretnétek egymásról, ezért teljesen természetes, hogy olyankor többet is beszélgettek. Ha viszont már napi szinten sem tudtok kommunikálni és úgy érzed, minden mindegy alapon megy már nálatok, itt az ideje orvosolni a helyzetet.

Megszaporodnak a viták

Az élet nem habos torta, mondhatnánk kissé közhelyesen, de mégis van valamiféle igazság tartalma. Egy párkapcsolat legnagyobb próbája maga az élet. Jó annak, aki gondok nélkül tud élni, de ez csak nagyon kevesekre igaz. A nehézségek, főleg, ha sorozatban jönnek, kihatással vannak a kapcsolatokra. Ha azt vetted észre, hogy már a legkisebb apróságok is vitás helyzeteket teremtenek, sürgősen megoldást kell keresned.

A közös döntések hiánya

Egyfajta érzelmi elszigetelődést jelent az is, ha a párod már egyáltalán nem akar bekapcsolódni a döntések meghozatalába. „Nekem mindegy”, „oldd meg egyedül”, „engem ez nem érdekel”. I0lyen, és ezekhez hasonló mondatok szoktak elhangzani. Persze, vannak olyan személyek, akik jellemük miatt amúgy is kissé döntésképtelenek, vagy egyszerűen nem merik vállalni semmiért a felelősséget. Ha azonban a párod korábban nem így viselkedett, akkor jelenleg rossz irányba tart a kapcsolatotok.

Megoldás a problémákra

Ha a szeretet még él, és itt hangsúlyozottan nem a múlandó szerelemről beszélünk, akkor van esélyed rendbe tenni a kapcsolatodat. A türelem és a tisztelet minden érzelmi kötődés alapja. Adj neki időt, ne faggasd folyamatosan és mutasd ki megbecsülésedet akkor is, ha úgy érzed, ezt most egyáltalán nem érdemli meg. Ha valóban szeret, egy idő után ő is úgy fog viselkedni veled, ahogy azt most te teszed vele.

Bár a tettek ereje néha nagyobb, mint a szavaké, egy kapcsolat sem létezhet beszélgetés nélkül. Ne aggódj, ha a párod egy ideig nem hajlandó beszélni az érzéseiről. Kérdezd meg minden nap, mivel tudod boldogabbá tenni. A kettőtök között levő erős kötelék miatt meg fog majd nyílni előtted. De ne feledd, soha se legyél zaklató, mert azzal csak az ellenkező hatást fogod elérni!

Scroll To Top