Címlap » Kultúra » Posztumusz elismerést kap Luciano Pavarotti

Posztumusz elismerést kap Luciano Pavarotti

A 2013-as Classic Brit Awardson elismeréssel jutalmazzák Luciano Pavarottit. Életműdíjat kapott volna a kiváló művész hat évvel ezelőtt, de elhunyt, mielőtt még átvehette volna a rangos díjat.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

 A világhírű olasz tenor hét évvel ezelőtt, 2007. szeptemberében hunyt el. Idén 50 éve annak, hogy Pavarotti felvette élete első lemezét 1963-ban.

A Classic Brit Awardsot 2013. október 2-án fogják megrendezni Londonban, ahol Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani-Pavarotti veheti át az elismerést. A feleség azt nyilatkozta, hogy csodálatos dolognak tartja az elismerést, Pavarotti első lemezfelvételének 50. évfordulóját ünneplik idén.

Pavarotti zenésztársai, Plácido Domingo és José Carreras is kapott életműdíjat 2006-ban és 2009-ben. Pavarotti özvegye nagyon hálás a posztumusz díjért, hogy így akarják férje emlékét megőrizni.

Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti 1963-tól 2007-ig tartó karrierje során világhírnévre tett szert

Luciano Pavarotti a világ talán legismertebb olasz klasszikus énekese volt, a Három tenor egyike. 1935-ben született Észak-Olaszországban, zenei tehetségét minden bizonnyal a pékként dolgozó, de hobbiból tenorként éneklő édesapjától örökölhette. Eleinte kórusokban énekelt, dolgozott tanárként is, nemzetközi karrierje 1963-ban indult be, amikor a londoni Covent Gardenben Guiseppe Di Stefanót, a példaképét kellett helyettesítenie. Pavarotti világhírűvé vált és fényes karriert futott be, zenei pályafutását megszámlálhatatlan díjjal jutalmazták. Rengeteg operában lépett fel, rengeteg lemezt adott ki, klasszikus énekesek mellett könnyűzenészekkel is szívesen volt egy színpadon. Egész életében nagyon fontos volt számára a jótékonykodás. Utoljára 2006-ban lépett fel, 2007. szeptember 6-án hunyt el hasnyálmirigyrákban.

Az idei Classic Brit Awardson Pavarotti mellett Hans Zimmer is díjat vehet át. A rangos eseményen fellép a Voices nevű együttes, Nicola Benedetti hegedűművész, Lang Lang zongorista, és a szintén zongorista-zeneszerző Ludovico Einaudi.

Scroll To Top