A padlizsánból nem csak krémet lehet készíteni, hanem rakott ételként, teljes értékű fogásként is megállja a helyét a déli vagy esti órákban.
Rakott padlizsán
Hozzávalók (4 személyre):
- 60 dkg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél dl olívaolaj
- só
- bors
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 csokor friss bazsalikom
- 50 dkg padlizsán
- liszt a beforgatáshoz
- 3 tojás
- étolaj a sütéshez
- 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt, főtt sonka
- 12,5 dkg mozzarella (1 zacskó)
- 2-3 dkg parmezán
Elkészítés:
Tegyük lábosba a felkockázott paradicsomot, adjuk hozzá a félbevágott vöröshagymát, a felaprított fokhagymát, öntsünk rá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tegyük bele az oregánót, és lefedve, fél órán keresztül sűrítsük be. Amikor kész, ízesítsük az apróra vágott bazsalikommal.
Kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk fel a padlizsánt. Forgassuk meg lisztben, majd mártsuk meg a felvert, sózott tojásban. Forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Tűzálló tál aljára szedjünk kevés paradicsomos szószt, rá egy réteg padlizsánt, szószt, egy-egy szelet sonkát, apróra morzsolt mozzarellát, újra padlizsánt, szószt, és így rétegezzük tovább, amíg el nem fogy. Az utolsó réteg padlizsánt szósszal kenjük meg, morzsoljunk rá mozzarellát, reszeljük rá a parmezánt és 200 °C-os sütőben süssük össze 25-30 perc alatt.
Jó étvágyat!