Címlap » Címlapon » Scrabble a valóságban – Szövegek hatalma határok nélkül

Scrabble a valóságban – Szövegek hatalma határok nélkül

Mindannyian jól ismerjük a híres-nevezetes szójátékot, amelynek hallatán hetedhét országon túl is mindenki felkapja a fejét: nem más ez, mint a Scrabble.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Betűkkel, szavakkal varázsolunk; kicsiként – és talán még felnőttként is – hallatlan jókedvvel vetjük bele magunkat az élvezetes mókába. Miért? Mi sem egyszerűbb: mert kreativitásunkra vagyunk utalva, és amikor felcsillan bennünk az új szavak megalkotásának öröme, többé le sem akarunk mondani róla. Na jó, de mi köze ennek a valósághoz?!

Jó- és rossztündérek varázshatalma

Ha már hetedhét országot emlegettünk, térjünk ki egy kicsit arra, hogy miben is áll a mai, hús-vér tündérek varázshatalma, mivel képesek hatást gyakorolni másokra. Gondoljunk csak magunkra egy nagyon hétköznapi példán keresztül: mit teszünk akkor, amikor valaki egy hosszú nap után panaszáradattal rohan le minket? Kedvesek vagy elutasítóak vagyunk vele? Ha elképzeltük, és megvan a válaszunk, akkor most vizsgáljuk meg azt, hogy ő mit fog érezni ezután? Megnyugszik, vagy elkeseredik, és még mélyebbre taszítjuk? Innentől pedig már csak egyetlen kérdésünk maradt: a mi kezünkben volt a varázspálca, vagy sem? Hát persze, hogy igen!

Scrabble: Betűk, szavak hatalma

Scrabble: Betűk, szavak hatalma – amelyet mindannyian jól ismerünk a Scrabble játékból..

Így zajlik ez nap, mint nap, reggeltől-estig, amíg csak ébren vagyunk: otthon, a munkahelyünkön, tévében, rádióban, a családunkkal, a barátainkkal, sőt, még önmagunkkal is. Ez a mi híres-nevezetes varázshatalmunk, ami sokak szeme előtt még rejtve van. Folyton-folyvást, szüntelenül játszunk a szavakkal; de menjünk is egy kicsit tovább.

Bloggerek, és szövegírók birodalma

A SZÓ tehát az egyik igazi hatalom a mindent uraló, hatalmas emberiség kezében, pontosabban aprócska alkotóelemei számára: nekünk, embereknek. Teremtünk, és elveszünk vele, új világot alkotunk, és összerombolunk egy másikat, kicsiben, sőt nagyban is; befolyásolunk, hatunk, formálunk, kifejezünk, segítünk, és gerjesztünk. Ezért szeretünk annyira beszélgetni, ezért szeretjük annyira a könyveket, és sokszor bizony teljesen észrevétlenül férkőznek be tudatalattinkba, csendben indítva meg a tengernyi tarka-barka gondolat- és érzésáradatot…

A divatteremtő, igazán trendi bloggerek – akik persze erősen megosztják a publikumot -, valamint a profi szövegírók páratlan tehetséggel forgatják a szavakat, és néhány mondattal képesek elbűvölni olvasóikat, hallgatóikat. Sok esetben ezt ráadásul nem is csak hobbiból teszik, hanem komoly céllal vetik latba szorgalmasan kimunkált szaktudásukat: cégek javára fordítják, a jótékonyság szolgálatába állítják, szerveznek vele, vagy igényes szórakozásban szeretnék részesíteni közönségüket. Mi pedig isszuk szavaikat, befogadjuk remekbe szabott vagy akár kevésbé tetszetős mondanivalójukat, de az biztos, hogy a hatás nem marad el.

Ám nem is kell messzire mennünk, ez a varázshatalom a hétköznapokban, egymás közt is ugyanígy működik: ha egy ilyen személlyel találkozunk, rá mondjuk azt, hogy ő egy született szónok. Ezek az emberek tudják, hogy mit csinálnak, és kiválóan használnak valamit, valami mágikus erőt, ami nekünk is ugyanúgy a birtokunkban van; csak elő kell vennünk rejtett tarsolyunkból a legkalandosabb, igazi játékot, ami nem más, mint Scrabble a valóságban.

Scroll To Top