Címlap » Gasztronómia » Tésztavarázs

Tésztavarázs

Általában nem szoktam megilletődni attól, ha egy 3 Michelin-csillagos séf szakácskönyvet ír.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Olvastam már ilyen szerzőktől tökéletesen használhatatlan könyveket, a valóságos konyháktól messze elrugaszkodott receptekkel: kigyönyörködjük magunkat a lenyűgöző fotókban, aztán összecsukjuk, és soha többé nem nyitjuk ki. Nos, Michel Roux könyve nem ilyen. A Tésztavarázs tényleg varázslatos. Pontos leírások, otthoni körülmé­nyek között is működőképes receptek, káprázatos fotók – és csúcsszakácshoz képest egészen kevés a földtől elrugaszkodott ötlet. Az egyik ilyen bizarr ötlet az, hogy a pizzatésztánál a liszt, a víz és a levegő hőmérsékletének Roux szerint együttesen 64 fokosnak kell lennie, s ilyenkor elgondolkodunk, hogy a legkitűnőbb pizzákat készítő nápolyiak halálra röhögnék magukat, ha azt tanácsolnák nekik, hogy méricskéljék a hőmérsékletet, de hát a franciák azért franciák, hogy mindenen csavarjanak egyet, különösen ha gasztronómiáról van szó.

Tésztavarázs

A magam részéről a bonyolult pizzareceptet nem próbáltam ki, de volt szerencsém a brióst elkészíteni, és tényleg remek. Ezek után pedig a könyv felkínál mindent, ami a tészták világában fellelhető: pástétomtészta, égetett és croissant-tészta, filo, levelestészta és amit csak el tudunk képzelni. És minden fejezethez számos recept, amelyek közül kiemelkedik a párizsi kávéházakban mindig kapható sodótorta, ez a vékony tésztakérgen sült vastag krém, amelyhez a recept szerint párolt szilvát lehet adni, hogy a végtelenségig kényeztessük a lelkünket.

Az édes ízek mellett a sós ízek kedvelői is megtalálják a maguk csábításait, például a tésztakéregben, rizzsel együtt sült lazacot. Aki pedig rászánja magát, és egy hőmérővel felszerelkezve mégis elkészíti a Roux-féle pizzát, hát könnyen lehet, hogy valóban a világ legjobb pizzátésztáját fogja előállítani. Csak ebben az esetben ne rontsa el tubusos pizzaszó­sszal.

Michel Roux: Tésztavarázs (T. Bálint kiadó)

gasztro.barnulj.hu

Scroll To Top