Címlap » Címlapon » Tudtad-e, hogy latex matracok között is van különbség?

Tudtad-e, hogy latex matracok között is van különbség?

Amikor azt mondjuk, hogy biomatrac, akkor a kókuszrost és/vagy latex matrac jut eszünkbe. Azonban nem csupán e két anyag alkothatja a bio matrac névre keresztelt ágybetétet, hanem a különböző latex anyagok sokasága.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Na jó, nem olyan sok, de három különböző típus létezik latexből a matracgyártás berkeiben. Ez a három anyag koránt sem egyforma, bizonyos szempontból még rokonoknak is aligha nevezhetnénk őket.

A latex a kaucsukfa kérgének nedvéből készül, így gondolhatnánk, hogy 100%-ban természetes, semmi mesterséges anyagot nem tartalmaz. Ez sajnos nem így van. Bármennyire is bio a matrac gyakorlatilag képtelenség 100%-ig kaucsuk alapú latexet gyártani, így a matrac sem lesz 100%-ig bio. Még akkor sem, ha mesterséges latex még a környéken sincs, mivel a természetes latex előállításánál is szükség van számos – nem bio – anyagra, különben nem jöhetne létre ez a gumis, erős és használható, bio alapanyag. Ilyen adalékok például a kén, stabilizálószerek, szilikon leválasztószerek, antioxidánsok, öregedésgátlók, szappan.

Latex matracot 1932 óta gyártanak, bár eleinte korántsem a mai típusok voltak megtalálhatók és koránt sem volt elérhető az ilyen jellegű matrac bárki számára. Sokat fejlődött azóta a matracipar, a latexgyártás, és a legtöbb gyártó igyekszik környezetvédelmi szempontból is megfelelően eljárni matracgyártás közben, valamint igyekszik kielégíteni az egyre növekedő természetes alapanyag igényt. Sajnálatos módon azonban egyelőre a technológia nem teszi lehetővé azt, hogy latex előállításánál mellőzzük a mesterséges anyagokat. Megijedni nem kell, a biomatracok legnagyobb részben természetes anyagból készültek.

Tudtad-e, hogy latex matracok között is van különbség?

Tudtad-e, hogy latex matracok között is van különbség?

Ha latex matracról beszélünk, akkor főleg háromféle anyagtípus jöhet szóba. Ez a három a mesterséges latex, a kevert latex és a natúr latex. Magyarországon már egyre szélesebb matrackínálattal találkozhatunk, de néhány évvel ezelőtt még túlnyomó részt a mesterséges latex alapanyagú biomatrac olt az elterjedtebb. Nézzük akkor ezeket a típusokat kicsit közelebbről:

  • Mesterséges latex: A biomatracok jelentős része készül még belőle, alapanyaga a butaidén, mely semennyire sem mondható természetesnek. Attól, hogy nem a kaucsukfa nedvéből készült, az ilyen latexet tartalmazó matrac még ugyanúgy antiallergén és a latexmatracok egyéb előnyeit is képes hozni. A butaidén azonban egy olyan szénhidrogén, mely alapvetően egy tűzveszélyes, színtelen, jellegzetes szagú gáz, melyet cseppfolyósítva szállítanak. Ebből bonyolult folyamatok során polibutaidén lesz, amiből mesterséges latex matracot is lehet gyártani.
  • Kevert latex: Értelemszerűen ez a típus tartalmaz természetes kaucsuk alapú latexet is, ám nagyobb százalékban mégis inkább a butaidénből előállított műgumi. A keverési arány általában 60% – 40% a mesterséges latex javára. Szintén rendelkezik a biomatracok minden pozitív tulajdonságával.
  • Natúr latex: Ebből ritkán készül matrac ugyanis, bár nagyon szépen hangzik, hogy csak természetes, minden műanyagtól mentes ágyon hajthatjuk álomra fejünket, a natúr latex rossz légáteresztő, nem formastabil és nagyon nehéz anyag. Egész egyszerűen nem lehet belőle a biomatracok minden pozitív tulajdonságát felsorakoztató matracot gyártani.

Mikor azt mondjuk, hogy 100% latex, akkor az nem azt jelenti, hogy ez natúr latex. Ezt sokan nem tudják és, ha valami 100%-os, akkor arról már a teljesen natúr, bio, sőt organikus jut eszükbe. Latex matrac esetén a 100% latex lehet, hogy egy kevéske kaucsukot sem tartalmaz, de ennek ellenére kitűnő alátámasztást, légáteresztést biztosít, méghozzá hosszú ideig.

Scroll To Top