Címlap » Címlapon » Tudtad-e, miből készül a biomatrac?

Tudtad-e, miből készül a biomatrac?

A manapság oly nagy népszerűségnek örvendő biomatracok két alapvető alapanyagból készülnek, melyek a kókuszrost és a latex. A matracok készülhetnek csak az egyikből vagy csak a másikből, de a kettő kombinációja a leggyakoribb.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Mi az a kókuszrost?

A kókuszrost nem más, mint a kókuszpálma (Cocos nucifera) termésének, a mindenki által jól ismert kókuszdiónak külső, „hámló” rétege. Matracgyártásra rugalmassága teszi alkalmassá, melyet cellulóz alapú anyagának köszönhet. Tartós és összepréselt állapotában minimálisan porózus természetes alapanyag. Porózusságának teljes megszüntetése céljából a táblákba préselt kókuszrostot latex-szel permetezik be. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a keratinos hajkezelést. A latex lezárja a kókuszrostok szálait, így egy sima felület jön létre, mely ellenállóvá teszi kókuszrostunkat a környezeti hatásokkal és saját romlásával szemben. A latex permet nem hatol a mélyebb rétegekbe, de erre nincs is szükség, mivel a külső bevonat egyrészt elegendő, másrészt szellőzés, vízáteresztés szempontjából így hatékonyabb.

A kókuszrost „szüretelése”:

Az akár 30 méteres törzset is növesztő kókuszpálma termését hagyományosan roppant ügyes szüretelők szedték le, mégpedig a pálma hosszú, göcsörtös törzsén elképesztő merészséggel felmászva. A legtöbb trópusi helyen még ma is ezzel az eljárással takarítják be az értékes terméseket, főleg turistacsalogatásból. A hozzánk eljutó kókuszdió már csak a termés magja, a héjat és a terméshúst leszedéskor eltávolítják. A kókuszdió lehet akár 1-2 kg is, átmérője szinte egységesen 18 cm, hossza pedig majdnem minden esetben eléri a 30cm-t. Egy ekkora dióról ki mennyiségű rostot lehet lehámozni, ezért ahhoz, hogy egy matracnyi kókuszrostra tegyünk szert, rengeteg termésre van szükség. Ahhoz, hogy a rostokat szépen leválaszthassák a termésről, három napig vízben áztatják a még éretlen kókuszdiókat, majd a rostokat leválasztják, megszárítják és gerebenezik. A durva rostszálakat szőnyegek, zsinórok, kötelek, lábtörlők, kefék, tömítőanyagok készülnek és természetesen a szóban forgó bio matracok is. A kókuszrost rendkívül rugalmas, de erős anyag, emiatt lehetséges széles körben felhasználni. Nem olcsó mulatság, kitermelhetősége közepes, 1000kg kókuszdióból mindössze 150 kg használható kókuszrostot kapunk.

Tudtad-e, miből készül a biomatrac?

Tudtad-e, miből készül a biomatrac?

Mi az a latex?

A latex nem más, mint a különböző növények kaucsukot tartalmazó nedve. A kaucsukos nedvvel rendelkező növények közül mi más lenne a legjelentősebb, ha gumigyártásról van szó, mint a Hevea brasiliensis azaz kaucsukfa. Ez a nővény adja a legmagasabb kaucsukkoncentrációjú nedvet, így kitermelhetősége a legjobb. Természetesen, ahogy ma már szinte mindenből, úgy latexből is létezik mesterséges változat. A mesterséges latex sokban megegyezik a természetessel, azonban monodiszperzek, míg a természetes latex polidiszperz rendszer. Ennek azért van jelentősége, mert egy polidiszperz rendszerben nincs lehetőség kicsapódás nélkül a kaucsukkoncentráció növelésére, míg a polidiszperzben van. Ezen kívül a műlatexben a részecskék mérete akár tizede is lehet a természetes latex részecskékinek, így sokkal több stabilizátorra van szükség ahhoz, hogy használható anyagok kapjunk. A stabilizátor vízmegkötő, így minél több található belőle egy anyagban, az annál kevésbé vízálló.

A latexet főleg gumigyártásra használják, nagyjából 90%-ából kaucsukot készítenek. Arra, hogy a természetes latex közvetlen felhasználásra is alkalmas, csak az 1920-as években jöttek rá, egészen addig csak és kizárólag kaucsukgumit gyártottak belőle.

Hogy lesz a latexből matrac?

A kaucsukfa kérgét megvágva begyűjtik a gumitejet, melyet habosítanak és vulkanizálnak, így egy habszerű, ám szilárd anyagot kapnak. Ezt az anyagot megfelelő méretre vágják, néhány matractípusnál légcellákat hagynak benne, így biztosítva a jobb szellőzést.

Miért jó a biomatrac?

A biomatracok hypoallergének, tehát nem tartalmaznak olyan anyagokat, melyek allergiás reakciókat válthatnak ki. ezen kívül a kókuszrost matracokban nem telepedik meg a moly, a poratka és a baktériumok. Kiválóan vezeti a nedvességet, pompásan szellőzik, így rendkívül higiénikus és komfortos termék. A biomatracok minden típusa időtálló, valamint különböző puhaságúra készíthető, így mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet közöttük.

Forrás: matracman.hu

Scroll To Top