Nyáron nincs is jobb savanyúság egy tál finom kovászos uborkánál. Itt egy nagyszerű recept, mellyel pikk-pakk elkészíthetjük kedvencünket.
Hozzávalók:
- 10-12 közepes uborka
- 5-6 szőlőlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- kapor
- kb. fél dl ecet
- egy szelet száraz kenyér
- egy evőkanál só
- víz
Elkészítés:
Egy 3 literes üveg alját kibéleljük a szőlőlevelekkel, rárakosgatjuk a megmosott, két szélén felvágott uborkát, beleszórjuk a fokhagymát, a tetejére helyezzük a kaprot és a kenyérszeletet.
Kb. másfél liter vizet fél dl ecettel, sóval felfőzünk, és melegen az uborkára öntjük. Kistányérral lefedve napos helyen öt napig érleljük, majd leszűrjük, az uborkákat lemossuk, tiszta edénybe tesszük, visszaöntjük rá a levét, és a hűtőbe rakjuk.