Címlap » Címlapon » Hogyan erősíthetjük az immunrendszert az étkezéssel?

Hogyan erősíthetjük az immunrendszert az étkezéssel?

Az étkezési szokásaink az egész életünkre kihatással van, így az immunrendszerünk állapota is múlhat ezen. Ha a rossz táplálkozási szokásainkat el tudjuk hagyni, akkor hirtelen nagy változásokat tapasztalhatunk szervezetünk védekezőképességével kapcsolatban.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Csupán néhány dologra kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy szervezetünk erősebb legyen és a betegségek messze elkerüljenek bennünket.

Szervezetünk védelmét az immunrendszerünk látja el, mely különböző vér és csontvelő sejtek segítségével szoros kölcsönhatásban állnak a belekben található baktériumokkal. Az étrendünk pedig több ponton is javíthat vagy épp, hogy ronthat a szervezet védekezőképességén.

Így erősítsd az immunrendszeredet

Testünk első védekező vonala a gyomor, a tüdő és a bőr, hiszen ezek a részek találkoznak legelőször a kórokozókkal. Mivel most a táplálkozásról beszélünk, nézzük meg jobban a gyomrot. A gyomrunkon áthaladva a beleinkbe kerülő kórokozók „harcolni kezdenek” az itt megtalálható baktériumokkal.

immunrendszer

A vékonybélben nem található túl sok baktérium, főleg a lactobacillussal találkozhatunk, ám a vastagbél tele van, olyan baktériumokkal mely folyamatosan segíti a szervezetünk működését. Ezek a baktériumok szüntelen kölcsönhatásban vannak az immunrendszerünk sejtjeivel és felveszik a harcot a „rossz” baktériumokkal is.

Az immunrendszerünket úgy is tudjuk erősíteni, ha a jó bélflórát fenntartjuk. A beleinkben található „jó” baktériumok a szénhidrátok, illetve a rostokból táplálkoznak, az ide bekerülő „rossz” baktériumokat pedig egyszerű cukrokkal és finomított szénhidrátokkal tudjuk táplálni.

Ebből kiindulva megtudhatjuk, hogy a rengeteg édesség és cukorfogyasztás nem csak az elhízás szempontjából lehet rossz, hanem azért is káros, mert a szervezetünkbe bejutó kórokozókat folyamatosan tápláljuk velük, így folyamatosan életben tartjuk őket. Fogyasszunk rengeteg zöldséget minden nap, hiszen bennük található rengeteg antioxidáns nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszer működéséhez.

Scroll To Top