Címlap » Címlapon » Hogyan lépjünk túl egy szakításon a tudomány szerint?

Hogyan lépjünk túl egy szakításon a tudomány szerint?

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor összetörik a szíved. Azok, akik már átélték ezt, tudják. A gyász a veszteséget követő pszichológiai élmény, amely erőteljes érzelmi, kognitív, viselkedési és fiziológiai reakciókat vált ki, amelyek mind természetesek és várhatóak.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A szakítás miatti gyászt érzelmi sokként, a lelki bénultság, a tájékozatlanság és az üresség állapotaként definiálhatjuk.

Hat érzelmi szakasz

A gyász időszakában hat érzelmi szakasz van: sokk, gyász, a bűnösség megítélése, lemondás (a búcsú szakasza), újjáépítés és feloldódás. Minden ember más-más ütemben halad át ezeken a szakaszokon, az egyes esetek személyes tényezőitől függően. Az is előfordulhat, hogy a folyamat során vannak előre és hátra lépések.

Sokk

Az első szakaszt a bénultság és a tájékozatlanság érzése határozza meg. A tagadás, a hitetlenség és a szorongás érzései jelentkeznek. Az élet hirtelen megáll, és a negativitás nap mint nap eluralkodik rajtunk. Ez a sokk általában legfeljebb egy hónapig tart. Ekkor jön a veszteség érzése.

Gyász

Ezt a fázist az ingerlékenység, a rosszkedv, a düh, a szomorúság és a bizonytalanságtól való félelem jellemzi. Sürgősen kapcsolatba kell lépni a volt partnerrel. Ez a veszteség gyászolásának és az együtt átélt dolgok felidézésének szakasza.

A bűnösség megítélése

A következő fázisban szükség van arra, hogy értelmet adjunk mindannak, ami történt. Próbáljuk elemezni, mi romlott el, és kinek a hibája. Megjelenik a harag és a szorongás lebegő érzése, valamint a szokásos félelmek a továbblépés kapcsán.

Lemondás

Ebben a szakaszban a legrosszabbnak vége, és itt az ideje elfogadni, hogy nincs visszaút, és hogy a kapcsolatnak végleg búcsút kell inteni. Szabadnak kezdjük érezni magunkat, ami az első lépés az életünk folytatásához.

Újjáépítés

Ez a szakasz a partner nélküli életünk aktív újjáépítésének kezdete. Kezd több jó nap lenni, mint rossz. Valódi vágy van arra, hogy elkezdjünk kimozdulni és élni.

Az állásfoglalás

És végül eljön a gyász feloldódása, egy új életciklus kezdete. Ez az a pillanat, amikor dönteni kell, vagy amikor nyugodtan lehet közelíteni egy új szerelmi kapcsolat kezdetéhez.

Scroll To Top