Címlap » Címlapon » Korhű ruhák, életképek, izgalmas csatajelenetek a Monostori erődben

Korhű ruhák, életképek, izgalmas csatajelenetek a Monostori erődben

Nappal családi programok, esténként történelmi musicalek várják a látogatókat.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Élénk élet zajlik Magyarország egyik legjelentősebb történelmi helyszínén, a Monostori Erődben, ahol július 2-án és 3-án immár 8. alkalommal rendezik meg az 1848/49-es hadijátékokat. A látványos és izgalmas programsorozat a Csillagerőddel együttműködve valósul meg.

1849. július 2-án zajlott a II. komáromi csata, ahol Görgey Artúr és Klapka György védték a komáromi várat és visszaverték az osztrák csapatokat. 2022. július 2-3-án korhű, látványos csatajelenetekkel idézik fel a komáromi csatákat a Monostori Erődben.

A Monostori Erőd Nonprofit Kft. működésében 2000-es megalakulása óta kiemelt helyet foglal el a katonai hagyományőrzés. Rendszeres jelleggel 2015 óta rendezünk hadijátékokat. A 1848/49-es tematikához kapcsolódó rendezvénnyel indultunk, majd bővítettük programkínálatunkat a második világháborút középpontba helyező eseménnyel is

– avatott be Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Újraéled a múlt

A komáromi erődrendszert, Magyarország legnagyobb erődrendszerét három erőd alkotja: a Monostori erőd, a Csillagerőd és az Igmándi erőd. Míg a Monostori erőd az ezredforduló óta várja az érdeklődőket, a Csillagerőd nem olyan régen, 2021. október 8-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az Igmándi erődben hamarosan megkezdődnek a felújítások, amelynek eredményeként várhatóan 2024-től a komáromi erődrendszer teljes magyarországi része látogatható lesz.

Aki betér hozzánk, visszacsöppen a múltba, a hely hangulatának és hagyományőrző programjainknak köszönhetően átélheti, milyen lehetett itt az élet a szabadságharc idejében. Az 1848/49-es tematikával az akkori történések előtt tisztelgünk. Klapka György hősiesen védte a várost és az erődöt, azonban az egyesített osztrák és orosz csapatok döntő vereséget mértek a magyar főseregre, és az augusztus 13-i világosi fegyverletételt követően jelentős erőkkel Komárom ellen indultak. A körülzárt Komárom egy ideig még ellenállt a túlerőnek, de végül 1849. szeptember 27-én Klapka György aláírta a vár átadását és a védők szabad elvonulását biztosító megállapodást

– elevenítette fel az eseményeket Vizeli Csaba.

A Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bár a Monostori erőd fontos helyszíne volt a csatáknak, az erődrendszer központja akkoriban az Öregvár és az Újvár volt, onnan irányította Klapka az ütközeteket.

Programok az egész családnak

A Monostori Erőd és a Csillagerőd mindkét napon délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Délelőttönként több tucat hagyományőr melegít a délutáni csatára, miközben a tábori élet különböző mozzanatait elevenítik fel a múltba kalandozni vágyók számára.

monostori

Emellett egész nap gyerekprogramokkal várják a családokat: lesznek izgalmas fajátékok, állatsimogató, lovagoltatás és vívásoktatás is. A színpadon bűvész show és interaktív zenei program szórakoztatja a jelenlévőket.

A késő délutáni órákban kezdődik a nap egyik fő attrakciója, a 1848/49-es eseményeket feldolgozó csatajelenetek. A csatákat követően, mindkét este történelmi musicalt tekinthet meg a nagyérdemű.

A szombati napon a hagyományokhoz hűen a Klapka rockmusicalt mutatják be. A Takács Tibor népszerű ifjúsági regénye, a Klapka katonái, alapján készült zenés előadás Másik Lehel és Vizeli Csaba feldolgozásában kerül színpadra. A darab az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó időszakába kalauzolja el a nézőket. Hősiesség, önfeláldozás, hazaszeretet, szerelem, árulás mind megjelenik a történetben, melynek vezéralakja Klapka György és Haynau.

Vasárnap este Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének musical változata zárja a kétnapos programot. A Másik Lehel, Medveczky Szabolcs és Vizeli Csaba által jegyzett előadás a Monostori Erőd, a Premier Production és a Magyarock Dalszínház közös produkciója. A történelmi musical a 19. századba, a szabadságharc idejére repít minket. A műben a hazaszeretet, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt

– ismertette Vizeli Csaba.

Új helyszín: a Csillagerőd

Megnyitása óta először kapcsolódik be a programsorozatba a Csillagerőd, amely a Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként újult meg az elmúlt évek folyamán, aminek köszönhetően visszanyerte korhű, eredeti állapotát. Az erődben a rekonstrukció révén egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja méltó otthonra talált.

Mindkét helyszínűnkön szeretettel várjuk a látogatókat és nem csupán ezen a két napon, hiszen a folyamatos programok mellett október elejéig tart ErődFeszt rendezvénysorozatunk, amely 2019 óta egy igazi könnyűzenei, összművészeti fesztivállal színesíti a szabadtéri szezon fesztiválkínálatát

– újságolta az ügyvezető.

Scroll To Top