Címlap » Címlapon » Tudtad-e, hogy ez is hizlal?

Tudtad-e, hogy ez is hizlal?

„Együnk müzlit, joghurtot, igyunk rostos gyümölcsleveket és nasizzunk magvakat, kenyér helyett fogyasszunk extrudált ezt-azt, majd így fogyunk.”

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy nem informálódnak eléggé, mielőtt cselekszenek, és anélkül hisznek el valamit, hogy valóban megvizsgálták volna részleteiben. Így eshet meg az, hogy bár úgy érzik, mindent megtesznek fogyásuk, egészséges életmódjuk érdekében, mégsem következik be a várva várt változás.

Sajnálatos módon nagyon sok olyan étel, ital található a felületesen fogyókúrázók étrendjében, ami rengeteg plusz kalóriát jelent ahelyett, hogy a kalóriadeficitet támogatná. Egyébként annak, hogy miben hány kalória található, könnyű utánajárni. Egyrészt kötelezően fel kell tüntetni a csomagoláson, így egy kis keresgéléssel rá is bukkanunk általában jól látható helyen, másrészt itt az internet, ahol a Google tényleg igazi jóbarát. (Bár szemfülesebb felhasználók észrevehették, hogy az internetes tartalmak között előfordulnak kevésbé megbízhatóak is, így érdemes több oldalon keresgélni, informálódni egy adott témában, hogy biztosak legyünk abban, mi is az igazság.)

Ha úgy érzed, keményen küzdesz, megfogadod az internet, a bloggerek az újságok tanácsait, mégsem fogysz, sőt a kilóid békében pihennek úszógumiként, vagy esetleg gyarapodnak is, eljött a gyanakodás és hibakeresés ideje. Biztos, hogy mindent jól csinálsz? Biztosan jó az az étrend? Nem kerül-e be a szervezetedbe olyasmi, amit igazából hanyagolni kellene? Hány kalóriát fogyasztasz egy nap? Biztos, hogy csak annyi az annyi? Ó, igen, néhány szem mandula, vagy pár deciliter fincsi rostos narancs is keresztbe húzhatja számításaidat. Miért? Mert olyan lappangó kalóriákkal bombáz, amiket esetleg bele sem számolsz a napi mérlegbe.

Tudtad-e, hogy ez is hizlal?

Tudtad-e, hogy ez is hizlal?

Most sorra veszünk néhány általános kedvencet, amik miatt fölös kalóriákkal kínzod magad titokban:

Müzli

Müzli: A müzli egészséges, tápláló és kiváló reggeli, mert egy kemény nap indításához is elegendő energiával lát el, ugyanakkor ha „light” tejjel vagy friss, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslével tálaljuk. Minden infó benne van a mondatban. Táplál, energiával lát el. Reggelre valóban jó, de ha van rá mód, csak kisebb tányérral együnk belőle, délután és este pedig messze kerüljük el a müzlifogyasztást. Sajnos a legtöbb termék még a fitnesz felirat ellenére is tartalmaz plusz cukrot, így még az egészségessége is megkérdőjeleződik.

Müzliszelet: Ugyanaz, mint a müzli, csak pepitában. A legnagyobb eséllyel plusz cukrot, cukros csokoládét, lekvárt, egyéb cukros, hizlaló „trutyit” tartalmaz, ami összefogja és ízesíti a gabonát és magvakat. Jó megoldás, ha a hegyekben kirándulunk, de rossz ötlet este éhségcsillapításra.

Joghurt

Joghurtok: A joghurt normális esetben kiválthat sok olyan ételt, édességet, ami nagyon magas kalóriatartalommal bír, ám nem mindegy, milyen joghurtot választunk és az sem, mennyit eszünk belőle. Sokan napi több kis joghurt elfogyasztásától várják a csodát, ami soha nem jön el. A joghurtok ízesítőket, főleg cukrot tartalmaznak és elég magas százalékban zsírt is. Igaz, hogy reggelre vagy dél körül megengedhető, sőt egészséges egy jó joghurt, de ha tehetjük, inkább a natúr változatból válogassunk, amihez számtalan különféle dolgot adva egészséges, finom és nem túl kalóriadús csemegéhez jutunk. Ilyenek a friss gyümölcs, óvatosan porciózva magvak.

Kávé

Kávék: A kávéfogyasztás „népbetegség”, a legtöbben nem bírják elkezdeni a napot egy jó csésze ébresztő nélkül. Ha fogyásról-hízásról van szó, akkor a kávé nem tud mellékszereplő lenni. Már csak azért sem, mert sokan a koffeint, akár elfogyasztva, akár bőrre kenve fogyasztó, zsírégető szernek tartják. Ebben van is valami, ám nem olyan egyszerű, ahogy azt képzelik és pláne nem olyan hatásos. Mégis, van egy dolog, ami miatt nagyon jelentős szerepet kap a testsúlyt illetően. Aki, cukorral vagy épp cukorral és tejjel/tejszínnel szereti, napi szinten két kávéval számolva, akár plusz 100 kalória körüli fölösleget is be tud vinni. És számoljuk vajon? Nem biztos, hogy mindenki. Ráadásul a nagy kávézóláncolatok különleges, ezzel-azzal turbózott „mindent bele” nyalánkságai akár önmagukban is 150-300 kalóriát jelentenek.

Alkohol

Alkoholok: Az alkoholos italok komoly kalóriapluszt adnak. Nagy részük cukros, erjesztéssel készül és/vagy gabona alapú, így 50-1500 kalória között is mozoghat az alkoholbevitel okozta energiatöbblet, függően attól, mekkora valaki „huzata”.

A hétköznapi életben rengeteg étel, ital jut szervezetünkbe, amivel igazából nem is számolunk, így nem vesszük észre, mikor mászik fel ránk néhány deka. Ezek a dekák idővel kilókká nőnek, melyektől sokkal hosszabb ideig tart megszabadulni, mint amennyi idő alatt megszerezhetőek, valamint sokkal nehezebb is.

Scroll To Top