Címlap » Kultúra » 6 napig csak a tánc!

6 napig csak a tánc!

Táncfesztivál Budapesten

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Április 24-én veszi kezdetét az idei Táncfesztivál a Nemzeti Táncszínházban, majd 29-én a Művészetek Palotájában zárul a neves esemény a Tánc Világnapja tiszteletére rendezett gálaesttel. A fesztiválra várják a tánc és zene szerelmeseit, hiszen ezúttal is nemcsak elismert honi, hanem külföldi alkotók és művészek is bemutatkoznak. Az eseményen felvonulnak a legnagyobb műfajok: a balettől, a modern és kortárs táncon át egészen a néptáncig, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A Susanna Egri révén magyar vonatkozásokkal is bíró, olaszországi Torinóból érkező Compagnia EgriBiancoDanca nyitja meg a programsorozatot 24-én este hét órától. A nyolc táncos három darabbal készül, melyek közül az első – Da Nobis Pacem címmel – a belső béke keresésével foglalkozik, a második rész (Les Noces) egy házasságra kényszerített pár szorongásait és félelmeit tárgyalja, mígy a harmadik – Amor di Mundo című – egység alapját Cesaria Evora dalai adják, amik a világ és az élet határtalan szeretetét fejezik ki.

Újdonsággal érkezik Hámor József együttese, a Gangaray Dance Company: Mein Kleiner Blumengarten című előadásuk premierje a fesztivál keretében, április 25-én a Nemzeti Táncszínházban lesz megtartva. Maga az előadás egy derűs történést dolgoz fel, valójában egy balett paródia és egyben a koreográfus egy korábbi darabjának újragondolása. A produkció célja, hogy minél inkább megszerettesse a balettet és a kortárs táncot a közönséggel.

Idén a fesztivál vendégei között lesz a South Bohemian Ballet, akik a Ballet Prague Juniorral közreműködve közös előadásukat mutatják be Függöny Fel – Un Ballo – Bolero címmel szerdán hét órai kezdettel. A műsorban a két társulat magasan képzett, professzionális, kimagasló tehetségű táncművészei mutatkoznak majd be. 

A Bozsik Yvette Társulat egyik legújabb darabjával tűnik fel, ami Az Ezeregyéjszaka virágai címet viseli. Témája a vágy és az erotika, a felnőtté válás problémái, illetve a hozzájuk kapcsolódó félelmek. A darab a Nemzeti Táncszínház kérésére készült el Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi című gyermekelőadást követően, felnőttek részére ajánlva.

A fellépők között szerepel a Badora Társulat is, mely a Rómeó és Júlia című darabbal készül a rendezvényre 27-én este. Az előadás új szereposztással mutatkozik be, Rómeó szerepét Liebich Roland táncolja majd, cserében pedig Mercutio szerepét Kerényi Miklós Dávid kapja meg.

Láthatjuk majd a Szegedi Kortárs Balett darabját is, A fából faragott királyfi/Stravinsky: Orfeusz címmel a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

A fesztivál 28-ai repertoárjában szerepel még egy egészen különleges, egyszeri produkció: Double Bill – Két együttes egy színpadon. Ezen az előadáson két együttes darabját láthatja a nagyérdemű. Jónás Zsuzsa Limit Way című koreográfiáját a Budapest Táncszínház Sec című alkotása követi. Utóbbi Zachár Loránd nevét viseli, és a születés és halál örökérvényű kérdéseivel foglalkozik. Továbbá Frenák Pál Társulata a Frisson című árnyjáték-előadással érkezik, és érinti a tudatalatti, a belső világ és a valóság témakörét.

A Tánc Világnapjának szentelt vasárnap esti gála fellépői közt lesz az Ifjú Szívek Táncszínház (Pozsony), a Közép-Európa Táncszínház, Darai Tamás (Magyar Táncművészeti Főiskola) és Purszky Lilla (Magyar Nemzeti Balett), a Pécsi Balett, Török Zsolt és Csonka Vanessza (Magyar Táncművészeti Főiskola), a Frenák Pál Társulat, illetve a Honvéd Táncszínház. Ezen kívül közreműködik még az eseményen a Győri Balett, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Táncművészeti Főiskola is.

Az előadás rendezőjeként Mihályi Gábor jegyzik, aki Harangozó-, és EuroPas-díjas táncművész, koreográfus. Az eseményen kiosztják majd a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai elismeréseit, továbbá díjazzák többek között az évad legjobb női- és férfi táncosát, valamint alkotóját.
Bővebb információ: http://budapesttancfesztival.hu

 

Scroll To Top