Címlap » Címlapon » A függőség garantált – Geocaching

A függőség garantált – Geocaching

Egyre népszerűbb hazánkban a természetjárással egybekötött kincskeresés, avagy a mindenki által geocaching-ként emlegetett túrázás. A móka lényege, hogy a megadott koordináták segítségével megtaláljuk a titkos helyre elrejtett, kincsekkel teli ládát. De még mielőtt az aranyra vadászók azonnal útnak indulnának, tegyenek le a meggazdagodásról, inkább helyette csomagolják össze a családot egy közös kalandra.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Maga a játék 150 éves múltra tekint vissza: kalandor elődeink azonban még csak helyismeretükre és némi írásos segítségre hagyatkozhattak. A felfedezés és a kincskeresés ősi szenvedélye azonban így is célba juttatta őket.

Az ősi játék mai formáját letterboxing-nak nevezik. Ehhez ma sem szükséges drága felszerelés, elég, ha felmarkolunk egy térképet, felvértezzük magunkat kreativitással, és bátran nekivágunk a dimbes-dombos vidékeknek.

A technika vívmányainak köszönhetően azonban ma már utunkat nagyban megkönnyíti a GPS; ezt a formáját nevezzük geocachingnek. Az internetes oldalak, amelyek a koordinátákat közzé teszik, és a ládák megtalálásának számát, idejét jegyzik, erre vannak berendezkedve. A játék magyarországi képviselője pedig a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE), aki a hivatalos weboldalt is üzemelteti. Itt minden szükséges adatot és szabályt megtalálunk a játékhoz: http://www.geocaching.hu/caches.geo

Geocaching

Geocaching – A móka lényege, hogy a megadott koordináták segítségével megtaláljuk a titkos helyre elrejtett, kincsekkel teli ládát

A ládák furfangos elhelyezői mindig érdekes helyet választanak, és jelszavakat kérnek a felnyitáshoz, sőt mi több, mi magunk is lehetünk tréfás elrejtők, ha regisztrált játékosok vagyunk, és legalább 50 – hagyományos ládát is tartalmazó – multiládát megtaláltunk már! Többféle ládatípus közül választhatunk, akár felfedezünk, akár alkotunk:

  • hagyományos geoláda: nem távozunk üres kézzel, ha megtaláltuk a dobozkát, melyben van angol és magyar nyelvű üzenet is a kincsek mellett, valamint íróeszköz, hogy mi is beírhassuk magunkat a történelembe. No de csak akkor illik kincset csenni, ha mi is hoztunk a helyébe – ez egy nagyon fontos szabály a túránk során.
  • mozgó geoláda: ez az a ládikó, amely után vadászni kell, mert sosem fogunk kétszer ugyanott rácsapni. Az aktuális helyét mindig a honlapról tudhatjuk meg, és így akár többször is vadászhatunk rá.
  • esemény geoláda: kuriózum a dobozkollekcióban, mert csak akkor létesítik, ha a magyar hivatalos honlap valamiféle eseményt szervez.
  • multi geoláda: itt több ládáról és még több zsákmányról van szó, olyan helyeken, amelyek egy túraútvonal részét képezik.
  • virtuális geoláda: ritkaság, csak olyan helyeken találkozhatunk vele, ahol másmilyen dobozkák elhelyezése a kincsek értékében bekövetkező jelentős értékcsökkenéssel járnak – senki nem szeretné elszomorítani a nagy kalandorokat.
  • utazó ügynök: ő az, akit egy dögcéduláról ismerünk fel, és egy meghatározott céllal kell átvándorolnia a további ládákhoz – természetesen általunk.

Utunk során pedig sokszor találkozhatunk különböző rejtvényekkel, feladványokkal, melyek megfejtése nélkül bizony nem lelhetjük fel a hőn áhított ládikót. Érdemes ezért csapatban nekivágni. Családdal akkor, ha a feleség és a gyerekek hetek óta rágják a fülünket: „Itt a napsütés, Apa mozduljunk ki, Apa játsszunk valamit!”

Poénból barátokkal, ha sok nevetésre, valami újra vágyunk és közben a természet és a mozgás már csak ráadás, de akár randinak is kiváló, ha leendő kedvesünket el akarjuk kápráztatni és vevő a bulira.

Akármelyik felállást választjuk, jókedvűen fogjuk felfedezni kis hazánk eddig rejtett szépségeit, és ha elég ügyesek vagyunk, igazi peregrinuszként térhetünk haza.

Scroll To Top