Címlap » Címlapon » Ennél olyat, amit máshol tilt a törvény?

Ennél olyat, amit máshol tilt a törvény?

Kakaós csigát, birkatüdőt, nyers tejet vagy mákos tésztát nem ehetnénk bárhol a világon. Íme 8 étel, amelyet külföldön tiltanak, itthon viszont szabadon megvásárolhatjuk.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, hogy mit ehetünk. A Magyar Élelmiszerkönyv pedig az uniós előírásokkal összhangban született, így logikus lenne azt feltételezni, hogy az Európai Unió minden országában megegyezik az ehető ételek listája. De nem így van. Ha pedig körbenézünk az EU-n kívül is, kiderül, hogy mennyi, miénktől eltérő élelmiszerügyi szabályozás létezik.

Számos olyan étel van, amelyet hazánkban ugyan engedélyeznek, de a világ más pontjain tiltanak, íme néhány:

Tüdő

Az Egyesült Államokban a nyolcvanas-kilencvenes évek kergemarhakór-járványa óta a báránytüdőt emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartják. Skóciában egy nemzeti étel fontos alapanyaga.

Mákos guba

A magyarok imádják a mákos ételeket: mákos beigli, mákos rétes, mákos guba, mákos tészta, mákos nudli…

Nyers tej

Amerika 21 államában tiltják a nyers tej forgalmazását.

Beluga kaviár

Nem mintha egyébként gyakran enné a magyar ember a tokhal grammonként néha 2.000 forintot kóstáló ikráit, de még ha a pénztárcája engedné, se tehetné meg az Egyesült Államokban, ugyanis a legnagyobb tokhalféle mára már kihalófélben van, így 2005-ben az amerikai hal- és vadügyi minisztérium betiltotta a fogyasztását.

Mák

Bár az ópiumot a mák még éretlen gubójából nyerik, és a mákszemeknek semmi közük sincs a drog előállításához, Szingapúrban és Szaúd-Arábiában mégis kábítószerügyi megfontolásokból tiltják a fogyasztását, de az Emirátusokban is érdemes vigyázni a mákos beiglivel.

Tonkabab

A főként desszertek ízesítésére használt tonkabab az ötvenes évek óta tiltólistás az Egyesült Államokban, ugyanis tartalmaz egy kumarin nevű anyagot, amely nagy mennyiségben májkárosodást okoz.

Hízott kacsamáj

A hízott kacsa- és libamáj a luxusalapanyagok egyike. Állatvédelmi okokból sok országban betiltották a szárnyasok kukoricával való tömését.

Hízott máj

A hizlalt liba- és kacsamájhoz vezető kényszertömés számos országban, így az EU nagy részén is tilos.

Transzzsírok

Mélyhűtött pizza, levespor, salátaöntet, ropi, keksz, pattogatott kukorica – csupán néhány étel azok közül, amelyekben akadhatnak transzzsírok. A transzzsírok az élelmiszeripar szempontjából praktikusak, az egészségünkre viszont károsak lehetnek: jelentősen hozzájárulhatnak az érelmeszesedés és a szívelégtelenség kialakulásához. 2013 szeptemberétől Magyarországon is csak olyan termékeket lehet árulni, amelyekben a transzzsírok aránya nem haladja meg a 2%-ot.

Piros és narancssárga, azaz E110, E129 és E122

Az élelmiszer-adalékanyagok egészségkárosító hatásáról sok információ kering az interneten, ezek közül némelyik alaptalan, másokat azonban érdemes komolyan venni – legalábbis erre utal, hogy számos országban betiltják. Az ételszínezékekkel kapcsolatos leggyakoribb panasz, hogy az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.

Scroll To Top