Címlap » Életmód » Fiatalok körében is egyre gyakoribb a szexmentes kapcsolat

Fiatalok körében is egyre gyakoribb a szexmentes kapcsolat

Felmérések szerint már nemcsak a középkorú házaspárok esetén gyakori, hogy szexmentes házasságban élnek, hanem egyre több fiatal pár választja, mondhatni tudatosan ezt az életmódon. És most nem feltétlen az aszexuális párokról van szó.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A középkorú párok esetében is leginkább akkor szokott fennállni egy ilyen kapcsolat, ha belekényelmesednek az együttélésbe, és már nem tesztek azért, hogy az együttlétekre is időt szakítsanak. Ez sokszor megmérgez egy kapcsolatot, hiszen az intimitás hiánya súlyos gondokhoz vezethet, lelki bajokra, depresszióra, önértékelési és önbecsülési problémákra, de akár merevedési zavart is okozhat, ami egy új kapcsolat esetében ütközik majd ki igazán.

Viszont a fiatalok esetében nem egészen erről van szó. Intimitás van, csak szexuális együttlétek nincsenek. Egyes pszichológusok ezt azzal magyarázzák, hogy a párkapcsolat fenntartása és az intim együttlétek két külön érzelmi állapotra vezethetőek vissza, melyek nem biztos, hogy összeférnek egymással. Az együttéléshez racionális gondolkodás szükséges, míg az intim együttlétek vágyból fakadnak. Egyes párok pedig tudatosan döntenek úgy, hogy az egyiket vagy a másikat választják.

Intimitás szeretkezés nélkül? Tényleg létezik ilyesmi?

minosegi

Sokak számára persze elképzelhetetlen egy ilyen kapcsolat, különösen a 20-30 éves párok esetében. Hogyan is lehet intim egy kapcsolat, ha nincsenek forró ágycsaták? Az intimitás természetesen más módon is megmutatkozhat, simogatások, csókok és ölelések formájában úgy is, hogy ezek nem vezetnek szeretkezéshez. Jellemzően az ilyen párok összebújnak a kanapén, hogy együtt nézzenek filmet, csókkal búcsúznak el reggel, esetleg összebújva is alszanak.

Bár ez is egyfajta döntés, és az alacsonyabb libidójú párok esetében működőképes lehet, viszont a legtöbb párkapcsolat nem bírja ki ezt az életmódot. A pár egyik tagja vágyni fog a testi szerelemre is, így megcsalás lesz a vége, esetleg nyitott párkapcsolat, de manapság egy népszerűbb a poliamoria is.

Scroll To Top