Hogyan állapítsuk meg, melyik sárgadinnye tartogatja számunkra a mézédes, muskotályos ízt? Íme a főbb szempontok!
A sárgadinnye érettségének legkézenfekvőbb jele a héjának a színe lenne. Azonban fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcsről van szó, így csak a hozzáértők ismerik fel e külső ismérveket.

Az érett sárgadinnye: kellemes illatú, a bibeponton kissé puha és a szár maradéktalanul elválik a gyümölcstől.
Könnyen felismerhető azonban az érett sárgadinnye arról, hogy a szárral szembeni oldalon már kissé puha. A szár a „pecséttel” együtt könnyen és maradéktalanul elválik a gyümölcstől, vagyis ha a szár egy darabkája a dinnyén maradt, akkor még nem teljesen érett.
Ezen kívül bátran emeljük az orrunkhoz a sárgadinnyét és szaglásszuk meg, ugyanis az érett gyümölcsnek kellemes, édes illata van. A legjobb zamatúak a közepes méretűek.