Címlap » Életmód » Intimitás a 21. században

Intimitás a 21. században

Egyre többször hallani manapság, hogy kiveszik az intimitás a párkapcsolatokból, és már a fiatalok párok is sokszor csak élnek egymás mellett, de valós intimitás nincs. De ez valóban így is van?

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Nos, a helyzet az, hogy valóban sok olyan kapcsolat van a fiatalabb generáció esetében is, ahol a szexualitás háttérbe szorul, de arról azért szó sincs, hogy a kapcsolatokból a mai modern korban teljesen eltűnne az intimitás. Persze a randizási szokások, illetve a párkapcsolati dinamikák is megváltoztak a 20-30 évvel ezelőtti szokásokhoz képest.

Ma már olyan sok a nyitott kapcsolat, de a poliamoria sem elképzelhetetlen Magyarországon sem. Ugyanakkor a hagyományos értékeket képviselő kapcsolatok még mindig túlsúlyban vannak. Az intimitás persze mindenkinek mást jelent, de általánosságban elmondható, hogy ebben a tekintetben olyan nagy változás nem történt, a csókok, ölelések, simogatások, szerelmes összebújások nem vesztek ki a kapcsolatokból.

Szexmentes kapcsolatban is meglehet az intimitás? 

Mivel manapság egyre gyakrabban hallani, hogy egy pár testi kapcsolat nélkül él, érdekes kérdés, hogy az ilyen kapcsolatokban mennyire lehet meg az intimitás. Külön kell választani persze, hogy mi az oka az együttlétek hiányának.

intim

Ha egy pár már belefásul a kapcsolatukba, csak a megszokások, esetleg a gyerekek tartják őket össze, és az idő múlásával tűntek el az együttlétek, mert nem ápolták a kapcsolatukat, akkor ott az intimitás is csorbult, tehát valószínűleg az sincs már meg.

Ám manapság léteznek olyan kapcsolatok is, ahol a pár tudatosan döntött arról, hogy minimálisra szorítják az együttléteket, mert mondjunk, két alacsonyabb libidójú emberről van szó, így nem is igénylik azt. Ebben az esetben viszont meglehet az intimitás, az ölelések, puszik, simik, az összebújva alvás.

Ez persze szintén döntés és odafigyelés kérdés. Az intimitás akkor marad meg egy párkapcsolatban, ha figyelünk rá, ha igényünk van adni és kapni, és persze a társunk is így van ezzel. Ha viszont nem fordítunk erre figyelmet, akkor bizony el fog tűnni az intimitás.

Scroll To Top